Cum sa critici eficient

.

Pentru ca, uneori, este nevoie. Si e dureros sa vezi ca nu reusesti sa-l ajuti pe celalalt sa se indrepte. Chiar daca pentru tine greseala lui e evidenta, el este de obicei orbit de propria viziune.
Sa critici cu folos e o adevarata arta, pe care putini o stapanesc cu maiestrie. Sa vedem care sunt regulile de baza ca sa faci din observatia ta ceva constuctiv. Nici doar o dojana care ii intra pe o ureche si ii iese pe cealalta, dar nici o cearta dureroasa care face mai mult rau decat bine…

1. Analizeaza cu atentie
. Poate nu e gresela lui. Poate e doar o chestiune de preferinte. Lui ii place rosu, tie iti place roz. Si-atunci critica nu-si are rostul. Apoi, trebuie sa fii sigura ca nu esti critica din cauza unei probleme care iti apartine, o nemultumire sau o frustrare pentru care ii faci pe altii vinovati.

2. Alege momentul potrivit
. Nu orice moment e bun pentru o critica. Numai tu poti sa simti cand e acela. Ca regula generala, cel mai bine e bine sa fiti singuri. Si poate ca nu imediat ce greseala se produce. Experienta arata ca la 12 pana la 24 de ore dupa e intervalul optim. Ati fost in oras cu prietenii lui si te-a ignorat toata seara? Nu i-o reprosa in drum spre casa. Asteapta pana a doua zi dimineata cand va avea capul mai limpede si nici supararea ta nu mai e asa acuta.

3. Formuleaza critica cu inteligenta
. Aici iti trebuie multa maiestrie. Chiar si cei mai binevoitori oamenii sunt refractari la critici. Sa fim cinstiti, cui ii plac? Asa ca poti incerca metoda „doua calde – una rece”. Adica un lucru de care vrei sa te plangi plaseaza-l dupa doua lucruri pe care le apreciezi pozitiv. Si nu uita sa adaugi ce ar avea de castigat daca face altfel pe viitor.

4. Incarc-o cu emotie pozitiva
. Chiar daca e o critica, omul nu trebuie sa se simta anulat, dispretuit sau respins. Ca sa fie constructiva, critica trebuie facuta pe fondul unei stari de afectiune. Iubesti omul, ceea ce critici este comportamentul lui! Altfel, nu generezi in el decat tendinta de a se apara. Arata-i ca iti pasa si ca ai incredere in puterea lui de a se transforma in bine.

5. Asigura-te ca remarca ta a ajuns unde trebuie
. Daca e sincera si binevoitoare, critica ta nu e altceva decat un cadou pe care il faci celuilalt. Din feed-back-ul pe care il primesti iti vei da seama daca ai reusit cu adevarat. Semnul cel mai clar este ca, mai devreme sau mai tarziu, celalalt iti va spune „multumesc”. 

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton