Atunci când ești împreună cu un partener narcisist, propria ta sănătate psihică poate fi pusă în pericol.
Deși narcisismul este o tulburare de personalitate identificată corect doar de specialiști, există câteva semne care pot ridica semnale de alarmă că omul cu care ești este lipsit de empatie și altruism. Mai jos găsești o parte din ele, potrivit Healthline:
Carismă din plin în prima fază a relației
Orice relație trece printr-o fază de lună de miere la început. Însă într-o relație cu o persoană narcisistă, acea fază este cu mult amplificată. La început, un narcisist ar putea să te facă să te simți de parcă ești cel mai minunat om din lume – și asta într-o fază prematură a relației. Dar dacă faci ceea ce ei consideră a fi un pas greșit, atunci iluzia se dărâmă.
Prea multă discuție despre propria persoană
Narcisiștii sunt foarte mândri de propria persoană, așa că le place să discute mult despre propriile realizări. Problema mai mare este însă că sunt atât de prinși în a discuta despre ei, încât nu mai prezintă interes să te asculte pe tine. Dacă partenerul tău nu pare să fie atent la ce spui și găsește mereu modalități să schimbe subiectul discuției înapoi la propria-i persoană, ar putea fi un semn de narcisism.
Lipsa de empatie reprezintă inabilitatea cuiva de a se pune în pielea altei persoane și este una din trăsăturile cele mai întâlnite la narcisiști. Dacă partenerul tău nu pare să fie prea interesat de faptul că ai avut o zi proastă sau că te-ai certat cu cineva, ar trebui să ți se declanșeze sistemul de alarmă. Adeseori, relațiile cu narcisiștii se termină tocmai din incapacitatea lor de a empatiza.
Tachinări constante și inutile
Tachinările sunt acceptabile când au o limită – însă narcisiștii nu înțeleg asta. Un partener narcisist va găsi motive să critice orice la tine sub pretextul de glume. De asemenea, vor găsi mereu căi să își arate superioritatea – dacă vei câștiga un joc, vor spune că ai câștigat doar pentru că ei se simțeau prea obosiți. Dacă te enervezi, li se va confirma faptul că îți pot afecta starea emoțională.
Acest gaslighting este o formă de abuz emoțional și manipulare, prin care o persoană narcisistă caută să distorsioneze realitatea în favoarea sa, astfel încât persoana cu care se află în conflict să pună la îndoială propria sănătate psihică. Dacă simți că tot ce faci este greșit, dacă te întrebi de nu ești prea sensibilă, dacă simți că ceva e în neregulă și nu știi ce anume, s-ar putea să fii o victimă a acestei practici narcisiste.