Banul – ”ochiul dracului” – poate dezlega mai multe căsnicii decât leagă dragostea şi înţelepciunea la un loc.
Unii nu suportă ca partenerul de viaţă să câştige mai mult ca ei. Alţii îi reproşează că este prea cheltuitor. De aici discuţii, nervi, uneori – crize grave.
Unul câştigă mai mult decât celălalt. Ei, şi?
Diferenţa dintre salarii este o realitate în cele mai multe case. Şi, în general, este în favoarea bărbatului. Şi ce-i cu asta? Dragostea dintre un bărbat şi o femeie nu se vinde, nu se cumpără. Iubirea şi responsabilitatea faţă de copii – nici atât. Totul se împarte la doi, trei sau patru – în funcţie de amploarea familiei – în mod egal. Nu aşa stau lucrurile şi în cuplul tău? Atunci poate este mai bine să schimbaţi modul de constituire a bugetului comun: stabiliţi, în funcţie de veniturile personale, cât „cotizează” fiecare la bugetul general – cheltuielile casei, piaţă, copiii, cu toate ale lor (şcoală, cursuri suplimentare, haine, tabere etc.), vacanţe, weekenduri, credite… Din banii care vă rămân „de buzunar” îşi acoperă, fiecare, nevoile proprii. Ce rost are să vă certaţi pentru un lucru atât de meschin?
Unul câştigă mai puţin. Cu atât mai bine!
Inutil să subliniezi diferenţa. Cu atât mai mult când vezi bine că partenerul/partenera suferă din această cauză. Normal ar fi ca, din dragoste (iar, dacă aveţi copii, dintr-un sentiment absolut firesc de grijă şi tandreţe faţă de ei), să ai contribuţia majoră la bugetul comun. Pe de altă parte, venitul tău generos poate stimula armonia conjugală: micile atenţii (cadouri, excursii etc.) faţă de jumătatea ta fac minuni. Ce să mai vorbim despre marile atenţii!