Cum să te descurci cu un soț ipohondru

.

„Oare am ceva grav?”, te întreabă el după ce a strănutat sau a tușit puțin. Orice mică problemă de sănătate îl îngrijorează și face o întreagă tevatură din faptul că a răcit sau că îl doare capul.
Dacă scenariul cu partenerul mereu bolnav îţi sună cunoscut, înseamnă că te numeri printre soţiile de ipohondri. Aceştia îşi imaginează boli grave pe care cred că le au ori exagerează mici probleme de sănătate obişnuite. În această situaţie, te întrebi dacă nu e ceva în neregulă cu el. În plus, te sâcâie plângerile lui continue, astfel încât nu ştii cum să reacţionezi: să ai grijă de el, să îi cânţi în strună, să îl ignori sau să îi arăţi că greşeşte?

Bărbaţii plângăcioşi, mai vizibili

Psihologul Cristina Ion-Rădulescu observă că bărbaţii care au această înclinaţie sunt mai vizibili şi mai incriminaţi decât femeile pentru că există în societate ideea potrivit căreia ei ar trebui să fie mai rezistenţi decât noi. Această calitate ar trebui să se manifeste pe toate planurile: fizic, emoţional, psihic etc. Cu toată viziunea optimistă a societăţii, ei nu sunt de fier, iar defectele, chiar şi cele care par a fi mai „feminine”, nu le sunt străine.
Ipohondria – mic indrumar practic

O manifestare a stresului

„Stresul major, problemele la care nu găsesc soluţii, sentimentul de inutilitate şi de deşertăciune, trăirea unui puseu de inadaptare la viaţa de zi cu zi – toate acestea sunt motive ca bărbaţii să îşi accentueze trăirile anxioase faţă de boală”, spune psihologul, adăugând că „acest comportament mai poate fi şi un subterfugiu pentru a trage un semnal de alarmă că ceva nu e în regulă”.

Consult medical amănunţit

Ar fi bine ca el să meargă la doctor să îşi verifice temerile. Dacă există vreo problemă medicală reală, aceasta trebuie cu siguranţă tratată. În cazul în care e vorba doar de imaginaţie, e bine să înţelegi şi tu sursa acelor trăiri. Dacă în ultimul timp te-ai purtat mai rece cu el şi vrea să-ţi atragă atenţia, nu i-o refuza, te îndeamnă psihologul. Totuşi, te antenţionează: „Nici nu-l condiţiona, astfel încât data viitoare, când vrea să fie băgat în seamă, să-şi dea seama că e suficient să facă pe bolnavul”.
Hipocalcemia – intre confuzie si ipohondrie

ABATE-I ATENŢIA DE LA GÂNDURILE NEGRE

„Nu este bine să îl contrazici, dar nici să devii soră medicală profesionistă pentru falsele lui boli. Dacă insistă cu trăirile ipohondre, atrage-i atenţia că se vaită tot timpul, iar bărbaţilor nu le stă bine în această ipostază. Fii creativă şi abate-i gândul la altceva. Faceţi diverse lucruri interesante împreună, ieşiţi în oraş, învăţaţi ceva nou. Convinge-l să accepte noi provocări. Ocupă-i mintea cu activităţi care îi plac. Astfel, va uita treptat de boli. Însă, dacă persistă sau, mai rău, starea lui se agravează, este cazul să meargă la un psihoterapeut.”

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton