Dacă ești într-o relație de mai mult timp, atunci probabil că tu și partenerul tău ați dormit de mai multe ori împreună. Împărțirea patului este, pentru cele mai multe cupluri, o modalitate de exprimare a intimității și afecțiunii. Cu toate astea, ar putea fi benefic și dormitul separat.
Cuplurile care dorm în același dormitor sunt mai predispuse să fie deranjate de obiceiurile din timpul somnului ale partenerului (cum ar fi sforăitul, foitul și orele de trezire diferite). Pe termen lung, aceste probleme pot duce la unele de sănătate, la disfuncții sexuale și la certuri.
Un studiu din 2016 realizat de cercetătorii de la Paracelsus Medical University din Nuremberg, Germania, a arătat că adeseori, problemele de somn și cele de relație apar simultan. „Deși există beneficii la a dormi împreună, obiceiurile de somn neplăcute sau enervante ale unui partener îl pot afecta pe celălalt și să crească producția hormonului de stres cortizol, astfel cauzând probleme care afectează cuplul ca un întreg”, a explicat psihoterapeutul Mary Jo Rapini.
Atunci când te simți odihnit, te vei simți mai concentrat și vei avea un control mai bun asupra vieții tale – iar rezultatul este o relație mai fericită. „Când ambele părți au parte de un somn nocturn restaurativ, se vor simți mai sănătoși din punct de vedere emoțional, mental și fizic, fără ca unul să se simtă supărat pe partener că l-a ținut treaz și fără ca celălalt să se simtă vinovat că l-a deranjat pe partenerul său”, a explicat autoarea cărții „Sleeping Apart Not Falling Apart”, Jennifer Adams. „Asta este o fundație bună pe care să construiești și să cultivi o relație”.
Dormitul separat nu trebuie să fie ceva permanent – puteți alege câteva nopți pe săptămână de dormit separat. De asemenea, nu trebuie să fie ceva extrem – puteți pur și simplu să aveți paturi separate de dimensiuni similare în aceeași cameră.