Unii o practică până în noaptea nunţii, iar alţii doar în posturile religioase. Însă, o mică parte dintre noi transformă abstinenţa sexuală într-un stil de viaţă controversat.
Unele persoane preferă acest tip de existenţă, ori pentru că sunt dezinteresate, ori pentru că sunt de-a dreptul împotriva sexului.
Orientarea sexuală uneori poate lipsi cu desăvârşire. În această categorie intră asexualii, cei care nu văd relevanţa unei vieţi sexuale, deci nu simt vreo nevoie fizică sau psihologică de a face sex.
Asexualii nu aleg în mod deliberat să se abţină de la sex. Ei se pot angaja în activităţi sexuale, dar nu obţin vreo satisfacţie.
Acest stil de viaţă, care exclude sexul, este practicat de alţii în mod deliberat, ca o formă de protest. În această categorie intră antisexualii, cei care consideră actul sexual nociv sub toate aspectele.
„Sexualitatea este sursa marilor probleme”
Acesta este crezul antisexualilor, care consideră sexul un real pericol. Potrivit lor, actul sexual reprezintă o depedenţă care distruge relaţiile interumane şi îi determină pe oameni să înşele strict pentru a obţine satisfacţie sexuală.
Ei judecă şi atracţia romantică, pe care o consideră dependenţa de o altă persoană.
Cum îşi justifică opiniile? Antisexualii spun că hormonii eliberaţi atunci când se manifestă atât atracţie fizică, cât şi emoţională sunt ca nişte droguri ce provoacă dependenţă.
Ei mai adaugă faptul că dorinţa sexuală îi determină pe oameni să acţioneze potrivit instinctelor şi nu intelectului. De aceea unele persoane continuă facă sex neprotejat, ştiind pericolul la care se suspun.
Efectele abstinenţei sexuale prelungite
Cei care se abţin de la orice activitate sexuală nu vor beneficia de efectele pozitive ale sexului pe termen lung, avertizează specialiştii.
Făcut de câteva ori pe săptămână, sexul îmbunătăţeşte starea de sănătate în general. Se reduce riscul bolilor de inimă, se menţine greutatea la cote normale, se ameliorează durerile şi depresiile şi scade frecvenţa instalării răcelii şi gripei.
Potrivit unui studiu, bărbaţii care ejaculează de cinci ori pe săptămână reduc cu 33% riscul de a face cancer la prostată. În cazul femeilor, o activitate sexuală dinamică reduce riscul de osteoporoză şi Alzheimer.
Specialiştii susţin faptul că sexul protejat făcut în mod frecvent măreşte durata şi calitatea vieţii unui om.
Foto: Shutterstock