Unii fac compromisuri în mod inconştient, în timp ce alţii le calculează şi le consideră mai apoi sacrificii. Compromisul este o artă în care trebuie să fii şi cumpătată şi pragmatică…
… totul pentru a creea echilibru în cuplu.Samuel McCrohan, specialist în relaţii de cuplu a emis o regulă în care compromisul este benefic şi garantează armonie în cuplu.
„Dacă efortul depus în a face compromisul nu îţi aduce prejudicii şi nu te afectează în plan general, atunci compromisul este de bun augur.”
Aşadar, înainte să faci un compromis, analizează în ce fel te afectează compromisul şi dacă punerea lui în practică ar afecta sistemul tău de credinţe şi valori.
Specialistul consideră că dacă nu vrei să laşi de la tine, deşi nu îţi calci pe principii şi nu te pui într-o situaţie delicată, atunci reticenţa în faţa compromisului este cauzată de temeri pe care le ai în plan personal şi care afectează relaţia de cuplu.
Un motiv comun, în viziunea lui McCrohan, pentru care evităm să facem un compromis îl reprezintă teama că astfel pierdem din autoritatea în faţa partenerului şi nu îl mai putem controla.
Exceptând cazurile în care partenerii au diverse temeri personale, McCrohan consideră că nevoia de compromis este atât de uriaşă în relaţiile de lungă durată încât partenerii de cuplu ajung să lase de la ei în mod inconştient. Abia atunci când compromisul presupune un sacrificiu cei doi ajung să se contrazică.
Mai exact, compromisul devine motiv de ceartă când unul dintre parteneri se simte subapreciat.
Expertul te sfătuieşte să duci întotdeauna compromisul până la capăt şi să nu-l faci aşteptând ceva în schimb.
Un compromis izvorât din intenţii sincere ar trebui întotdeauna să îi provoace autorului satisfacţia că destinatarul este fericit. De altfel, nu îl poţi obliga pe partener să aprecieze gestul tău, deşi de cele mai multe ori aprecierile ne impulsionează să facem şi mai multe compromisuri.
Iată cinci tipuri de compromisuri pe care el ţi le cere, dar pe care nu ar trebui să le faci!
1. Timpul petrecut cu prietenii nu ar trebui să fie subiect de negociat. Orice om are nevoie de un cerc social, pentru că nevoia de apartenenţă ne este caracteristică. O relaţie nu ar trebui să cenzureze un instinct.
2. Aspectul financiar trebuie să fie unul corect şi echidistant, nu unul în care cineva câştigă de pe urma compromisurilor. Achitaţi datoriile în mod egal şi faceţi economii pentru ţeluri comune, nu supuse compromisului, arată stylecaster.com.
3. Relaţia evoluează prea repede, caz în care un partener vrea prea mult de la relaţie. În astfel de situaţii cel care simte că nu ţine pasul ar putea să facă un compromis bazat pe intenţii greşite: pentru a proteja sentimentele celuilalt. Acest fundament este extrem de fragil, aşa că dacă celălalt se mişcă prea repede, roagă-l să scadă viteza, oricât de „crudă” ai părea.
4. Te controlează sub diferite forme, cerându-ţi parolele la reţele de socializare sau programul tău zilnic detaliat. Nici vorbă de compromis când vine vorba de identitatea ta! Unele persoane ascund sub pretextul unui compromis o lipsă de încredere în partener şi o nevoie compulsivă de a controla.
5. Perspectivele diferite de viitor pot ruina un cuplu. Dacă tu vrei un job în străinătate, dar el îşi doreşte o soţie şi o mamă devotată, putem vorbi de celebrele diferenţe ireconciliabile, cazuri în care compromisul nu este soluţia.
Există însă multe situaţii în care compromisul este benefic, căci ele se înscriu în regula lui Samuel McCrohan.
Iată câteva exemple unde câteva concesii creează aromonia în cuplu!
Un compromis este benefic, printre altele, în cazul planurilor de weekend, în cazul în care el vrea să iasă cu amicii, în privinţa decorării casei, dacă el vrea un animal de casă sau să primească atenţia ta când îţi vorbeşte despre hobby-urile sale.
Foto: Shutterstock