„TU şi EU pentru totdeauna”… Pe naiba! Tu mai crezi astăzi în basmele cu finalul „… şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi”?! N-ar suna mai aproape de realitate „TU şi EU pentru multă vreme”?!… Poate că au dreptate cei ce gândesc aşa. E greu pentru un cuplu să se ferească de certuri, de separare, într-o lume a tuturor libertăţilor şi a tentaţiilor de tot felul. O spun şi statisticile: un cuplu din trei ajunge la divorţ. Şi totuşi, la acest început de mileniu viaţa în doi este dorită, căutată, şi apărată cu străşnicie.
Fisuri mai mari sau mai mici într-un cuplu pot face certurile. Şi motive de discordie se găsesc, din păcate, la tot pasul… Deci, atenţie mărită la certuri! Uneori ele sunt ca o supapă prin care se detensionează relaţia de cuplu. Alteori, sunt ca un cutremur ce poate distruge totul în calea lui.
De cele mai multe ori, certurile fac un iad viaţa în doi. Unele cupluri au tendinţa de a minimaliza evenimentele pozitive şi posibilitatea de a ameliora relaţia lor amoroasă. Fiecare îl consideră vinovat pe celălalt de izbucnirea conflictului.
Cel care nu are ultimul cuvânt trece drept slab şi atunci continuă până celălalt capitulează.
Strict interzis când te cerţi:
1. Să adopţi vechea tactică: „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”. Partenerul tău nu-i un duşman ce trebuie învins, trântit la pământ. 2. Să lansezi atacuri la persoana lui. Afirmaţii de genul „nu eşti bun de nimic nici în societate, nici în pat”, chiar dacă le faci la nervi, rănesc atât de adânc încât sunt tare greu de uitat. În aceste două cazuri cearta e distructivă.
– să-ţi aminteşti că el este omul pe care-l iubeşti şi pe care-l vrei alături de tine pentru totdeauna. Nu-ţi lăsa gura slobodă pentru că îţi vor scăpa cuvinte jignitoare. Vorbeşte pe un ton mai scăzut decât el. Asta e cea mai bună metodă ca mesajul tău să fie receptat. – să identifici cauza conflictului şi să discutaţi după ce vă calmaţi. – să foloseşti umorul pentru a dezamorsa conflictul. – să încerci să-ţi înţelegi partenerul. Cu ce a greşit atât de tare? Fiecare are logica lui şi pe undeva sigur are şi el dreptate. – să nu depăşeşti cadrul discuţiei…. lasă-ţi soacra în pace. – caută soluţii, nu vinovaţi. – focalizează criticile pe comportament, nu pe persoană.
Exersează mersul pe sârmă
Şansele ca în cuplul vostru să fie linişte sunt mari atunci când tu eşti aşa cum vrea el. Adică: – pasională, dar să nu te agăţi de el precum vrejul de fasole pe arac; – haioasă, dar nu vulgară; – drăgălaşă cu prietenii lui, dar nu cumva să-i faci să se înamoreze de tine; – cu personalitate puternică, dar nu dură; – să-l iubeşti „pour toujours”, dar să nu care cumva să-i faci scene dacă îţi spune că totul s-a terminat între voi; – să aibă mâncare bună pe masă, dar să nu te vadă trebăluind mereu la bucătărie; – să nu fi mămoasă, dar să stai lângă el când are gripă; – fidelă, dar să-i ierţi escapadele; -să-l asculţi răbdătoare vorbind despre fotbal, dar tu să nu-i vorbeşti despre rochii; – să ai succes în carieră, dar nu mai mare decât al lui. Ce mai, să fii ca un acrobat care merge pe sârmă. Şi se mai zice că femeile sunt pretenţioase…