Cele mai frecvente probleme în viața de cuplu și cum le gestionezi eficient

.

În orice relație de cuplu există perioade dificile, care au cauze multiple, de la probleme medicale, divergențe de opinie în ceea ce privește resursele financiare sau creșterea copiilor, până la o comunicare deficitară și tendința de a rezolva totul pe cont propriu. Durabilitatea și stabilitatea în viața de cuplu depind, însă, de felul în care reușești să gestionezi astfel de situații, împreună cu partenerul tău. Totul pornește de la identificarea problemelor, a cauzelor acestora și de la dorința comună de a găsi cele mai bune soluții pentru a depăși dificultățile, oricât de complexe ar fi. 

În cele ce urmează, afli care sunt cele mai întâlnite astfel de situații în viața de cuplu și care sunt recomandările specialiștilor pentru a depăși problemele, indiferent de natura lor.

Probleme de fertilitate

Una dintre provocările majore care pot să apară în viața de cuplu este infertilitatea, o problemă care nu te vizează doar pe tine ca femeie, ci și pe partenerul tău, unul din patru cupluri confruntându-se cu o astfel de situație. Concret, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește infertilitatea ca perioada de 12 luni în care un cuplu are raporturi sexuale, fără a folosi metode de contracepție și, totuși, nu poate avea un copil. Reține, însă, că acest interval este valabil dacă ai sub 35 de ani. După vârsta de 40 de ani, infertilitatea poate interveni după șase sau chiar trei luni de încercări nereușite. Cauzele infertilității sunt feminine, în 30% dintre cazuri, masculine, în alte 30% dintre situații. În 20% dintre cazuri, cauzele sunt mixte, și în 20% dintre situații sunt necunoscute. 

Chiar dacă apare o astfel de problemă, există soluții pentru rezolvarea ei, cum ar fi tratamentul medicamentos și chirurgical, dar și tehnicile de reproducere umană asistată. Este, însă, foarte important ca tu și partenerul tău să solicitați un control la medicul specialist în infertilitate de cuplu și să țineți cont de recomandările acestuia. 

Gestionarea problemei infertilității ține și de modul în care te informezi, ca să știi cum să acționezi corect. Află de la Dr. Melihan Bechir, medic primar obstetrică-ginecologie, care sunt mai exact cauzele infertilității și factorii de risc, precum și în ce constă tratamentul acesteia:

Gestionarea resurselor financiare

Dincolo de problemele medicale care țin nu doar de infertilitate, ci și de diverse afecțiuni cronice ori accidente care te pot afecta emoțional și social, pe termen scurt, mediu sau lung, una dintre provocările frecvente din viața de cuplu este gestionarea resurselor financiare. De cele mai multe ori, divergențele apar nu pentru că vreunul dintre voi are intenții rele, ci pentru că aveți percepții diferite asupra educației și culturii financiare, asupra valorilor și nevoilor. Conflicte pot să apară și atunci când unul dintre parteneri vrea să-i arate celuilalt că este mai puternic. 

Toate acestea pot fi evitate, iar Fundația Națională pentru Consiliere în domeniul Creditării (NFCC), din Statele Unite, are câteva recomandări în acest sens:

  • fiți sinceri în ceea ce privește situația voastră financiară – ce venituri și cheltuieli aveți; 
  • nu discutați despre resursele financiare atunci când sunteți tensionați;
  • acceptați că unul dintre voi economisește mai mult și celălalt este eternul cheltuitor – nu faceți din asta o problemă, ci încercați să învățați unul de la altul, pentru că ambele comportamente au plusuri și minusuri; 
  • nu dați vina unul pe celălalt; 
  • construiți împreună un buget: într-o relație de cuplu de durată, ambii parteneri au nevoie de independență, așa că stabiliți ce sume sunt la comun și care rămân în conturile individuale; prioritizați cheltuielile, stabiliți obiective comune și construiți un plan de economii, investiții, dar și un fond pentru situații de urgență.

Programul de lucru prea încărcat

Când te concentrezi foarte mult asupra carierei și vrei să obții performanțe din ce în ce mai bune, este greu să-ți faci timp și pentru partenerul tău, familie, prieteni, comunitatea în care trăiești, nevoile tale spirituale și, în general, dezvoltarea ta individuală. Ceea ce este important să înțelegi este că viața profesională nu trebuie să o anuleze pe cea personală. Cele două pot coexista, dacă păstrezi un echilibru între ele. Așa-numitul „work-life balance” este important din mai multe motive:

  • câștigi timp pentru tine și cei dragi – din relația cu partenerul de viață, cu familia și cei dragi îți iei mare parte din energia de care ai nevoie pentru a face față provocărilor de zi cu zi; este esențial ca, în timpul liber, să organizezi ieșiri în oraș, activități recreative, cum ar fi plimbările cu bicicleta, vizionarea filmelor și serialelor preferate și chiar gătitul ori grădinăritul; în felul acesta, cel de lângă tine nu se va simți neglijat, va ști că este o prioritate pentru tine și că îl apreciezi; 
  • eviți stresul cronic – potrivit Asociației Americane de Psihologie (APA), orele prelungite petrecute, frecvent, rezolvând probleme de serviciu pot duce la apariția stresului cronic, ce poate afecta toate sistemele organismului, de la cel locomotor, cardiovascular, gastrointestinal, până la cel nervos și reproducător; 
  • eviți burnout-ul și obții performanțe mai bune – OMS recunoaște burnout-ul ca sindrom profesional asociat cu bolile cardiovasculare ori stările depresive; acesta poate duce și la productivitate scăzută, demotivare și epuizare. 

Dincolo de toate aceste aspecte, chiar și în viața personală trebuie să existe un echilibru. Reține că partenerul tău este jumătatea ta de echipă și atunci când vine vorba despre treburile casnice, de exemplu. Nu lua totul pe umerii tăi și împarte sarcinile cu el. Astfel, vor fi evitate alte tipuri de conflicte, cauzate de acumularea de nemulțumiri și de sentimentul de nedreptate că numai unul dintre voi face în casă anumite lucruri. 

Comunicarea deficitară

O altă cauză majoră a dificultăților care apar în relația de cuplu este comunicarea deficitară, de la divergențele despre creșterea copiilor, învinovățirea partenerului pentru tot ce nu merge bine, până la lipsa încrederii în celălalt sau senzația că ești judecată greșit. 

Pentru astfel de situații, în care comunicarea cu partenerul tău pare mai dificilă decât oricând și vă simțiți ca doi străini, deși împărtășiți atât de multe lucruri, psihologii au câteva recomandări utile: 

  • fiți calmi – nu evitați subiectele dificile, cum sunt cele legate de bani sau de sănătate, ci alegeți momentul potrivit pentru a le discuta pe îndelete; este importantă construirea unui plan de discuție, cu argumente și soluții; 
  • ascultați-vă cu atenție – nu vă întrerupeți unul pe altul, ci spuneți-vă deschis nemulțumirile, exprimați-vă ideile și veniți cu soluții pentru rezolvarea problemelor împreună; este important să fiți empatici unul cu celălalt, să fiți atenți la nevoile, dar și la aspirațiile pe care fiecare dintre voi le are; 
  • găsiți soluții împreună – comunicarea eficientă este o continuă negociere, ceea ce înseamnă că, spre binele comun, faceți reciproc compromisuri; apoi, important e să vă concentrați întotdeauna asupra soluțiilor, nu asupra faptului că există probleme.

Nu există relație în care să fie doar momente plăcute. Este important să știi, însă, cum să gestionezi orice problemă, indiferent că este vorba despre sănătate, resurse financiare, carieră sau comunicare, astfel încât cel de lângă tine să simtă că îți este partener. Uneori, nu este o misiune chiar ușoară, însă, ținând cont și de câteva recomandări, cum sunt și cele de mai sus, poți găsi o cale pentru a depăși chiar și cele mai dificile situații. 

Sursa foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton