Te-ai intrebat vreodata de ce te lovesti mereu de aceleasi probleme? Te indragostesti de cine nu te merita sau ramai in urma cu plata facturilor, toate te impiedica sa ai viata pe care o doresti.
Chiar si modul de a te purta, de care nu esti incantata cateodata si care iti afecteaza foarte mult linistea, poate fi schimbat. Orice invat, are si dezvat.
1. Ramai fara bani in fiecare luna.
Ai, de curand, un nou job, mult mai bine platit decat cel anterior. Dar la sfarsitul fiecarei luni, ramai cu la fel de putini bani ca si inainte. Si tu care te gandeai cat de bine o sa te descurci si ca o sa-ti mai ramana si pentru pantofii aia care iti fac cu ochiul de cate ori treci pe langa magazin. Nu simti ca esti risipitoare, dar pur si simplu nu stii cum ti se evapora din maini.
E adevarat ca e greu sa te abtii sa-ti faci poftele, insa uneori noi femeile avem tendinta de a cheltui nejustificat, fara a ne gandi la urmari. Incearca sa-ti organizezi aceasta latura. Fa o lista cu tot ce ai de cheltuit intr-o luna. La sfarsitul perioadei, trece in revista cheltuielile. O sa fii surprinsa pe ce s-au dus banii tai. Apoi fa un calcul cu ce ai de platit si luna viitoare incearca sa pui deoparte banii pentru platile obligatorii. 2. Faci alegeri gresite in dragoste
Ai crezut ca el e altfel fata de toti pe care i-ai cunoscut pana acum si chiar daca era incitant, ii placea sa flirteze, de el te-ai simtit atrasa. Psihologi spun ca acest fel de conduita este determinat de aspecte cum ar fi respectful de sine (daca tu consideri ca meriti sa fii iubita sau nu), modul in care ti s-a aratat dragoste in copilarie si modelele de comportament pe care ti le-au oferit parintii tai.
Alegerea repetata a partenerului nepotrivit reprezinta un mod de conduita foarte dificil, darn u imposibil de schimbat. Trebuie sa incerci sa descoperi tiparele de comportament care au caracterizat relatie dintre ai tai (cum se comportau cand erai mica, daca au avut relatii extraconjugale). Un tata absent sau lipsit de afectiune te poate impinge sa te simti atrasa de barbate aparent fermecatori si grijulii. 3. Ai mereu aceeasi cearta Iubitul sau sotul tau se duce in fiecare sambata la tenis iar tu ramai singura sa te ocupi de treburile casnice. Si va certati intotdeauna in legatura cu asta, dar nu ati ajuns pana acum la vreo concluzie.
Motivele acestui tip de discutii nu sunt, de regula, cele reale, spun specialistii. Tu risti sa nu te mai intelegi cu el pentru ca iti concentrezi atentia asupra problemelor relativ minore. Problema aici ar putea fi resentimentele tale pentru ca el nu-si gaseste timp sa stea cu tine (si nu doar sambetele). Cel mai bine e sa ii spui cete deranjeaza de fapt, si sa discutati sincer despre modul in care ati putea schimba lucrurile. 4. Nu cauti sa-ti indeplinesti dorintele
Te descurci foarte bine la job si chiar ai vrea sa promovezi, insa cand apare vreo sansa pentru ceva mai bun, te gandesti sa mai astepti. E normal ca oamenii sa se teama de esec, dar ei se pot teme si de succes, spun psihologii. Multe persoane sufera de teama ca nu sunt suficient de competente si ca la un moment dat, ceilalti vor descoperi asta.
Nu poti avansa decat daca incerci sa-ti depasesti aceasta teama. Asa ca nu-ti mai spune ca trebuie sa capeti destula incredere in tine si apoi o sa incerci ceva mai bun, pentru ca lucrurile stau exact invers: increderea se naste din competenta – daca poti face ceva bine, te simti mult mai sigura pe tine.
Psihologii spun ca increderea in sine reprezinta cheia tuturor schimbarilor. Teama de a risca sau de a nu da gres va fi intotdeauna un obstacol in calea reusitelor tale. Iar pentru a-ti depasi ezitarile si a-ti spori increderea, gandeste-te la schimbarile prin care deja ai trecut si vei descoperi ca poti face fata unei situatii noi, diferita de cele anterioare.