Ciocnirea generațiilor este imposibil de oprit. Cunoaștem fiecare dintre noi momentele tensionate pe care le-am trăit în decursul copilăriei și adolescenței, când ideile și așteptările noastre nu coincideau cu cele ale părinților.
Disciplina pozitivă este un trend de parenting propus de un reputat psiholog american, Jane Nelson, care subliniază importanța respectului dintre părinte și copil. Cheia succesului se referă atât la o atitudine fermă, cât și blândă a părintelui, astfel încât un copil mic sau un adolescent să poată învăța ce înseamnă cooperarea creativă și autodisciplina, fără să își piardă din demnitatea personală.
Copiii de azi s-au născut cu „tableta la gât”, sunt extrem de perspicace și conectați la informațiile din online. Un filtru corect pus pe informația care îi este la îndemână copilului tău este esențial. Și socializarea cu ceilalți se face în alt mod azi, iar copiii noștri de multe ori riscă să nu învețe ce înseamnă o comunicare corectă, fiind prinși în device-uri de tot felul.
Disciplina pozitivă vine în întâmpinarea ta ca să te învețe să cooperezi util și frumos cu copilul tău, respectându-i atât propria-i valoare, dar fără să te neglijezi pe tine.
Astfel, disciplina pozitivă pune accentul pe următoarele valori:
Apartenența la un grup este esențială pentru noi ca specie. Ca oameni, suntem clădiți să facem parte dintr-un colectiv, iar înstrăinarea de grup era o practică obișnuită indivizilor la începutul civilizației umane, pentru a-i pedepsi pe aceia care nu se conformau regulilor de grup. În prezent, trebuie să învățăm copilul să nu se auto-pedepsească în acest mod, riscând să își formeze un comportament greșit care să-i pericliteze viața de adult.
Oferă-i șansa de a se cunoaște – încurajează-l să-și folosească propria putere în calea lui spre descoperirea lumii înconjurătoare. Lasă-l să cadă, să pipăie, să pună întrebări! Explorarea mediul extern în care se află o să-l ajute în calea lui spre cunoaștere.
Oferă-i propriul exemplu, deoarece copiii învață prin imitație.
Încurajează-i faptele bune, laudă-l atunci când este cazul și folosește critica fără să îi frângi aripile. Afirmă faptul că este capabil și că poate să îndrepte orice situație!
Stabilește reguli sau norme clare care să se potrivească personalității și abilităților lui. De asemenea, important este să vorbești cu partenerul tău și să vă susțineți reciproc în acest demers.
Instrumentele disciplinei pozitive:
Concentrarea pe soluții în defavoarea pedepselor este modalitatea prin care îi arăți copilului avantajul unui comportament schimbat într-o situație nouă. De exemplu, arată-i motivul pentru care faceți o vizită la medic sau la un laborator de analize medicale și procedeul care va urma, senzațiile pe care le va avea, fără să îl minți. Ultimul lucru pe care ți-l dorești este să îți pierzi din credibilitate!
Fii atentă la limbaj, nu doar cel verbal, ci și cel non-verbal. Nu uita importanța cuvântului rostit! Astfel, fă-ți un obicei din a-i spune cât de mult îl iubești, ca de pildă: „Te iubesc!”, sau întărește-i încrederea în el, folosind expresii precum: „Am încredere în tine!” sau „Fii curios, descoperă și pune întrebări!”.
Răbdarea este esențială, așa că nu renunța în demersul tău. Disciplina pozitivă este un stil de viață care trebuie exersat zilnic, astfel că trebuie să înveți să îți moderezi tonul în fața copilului, dar și furia.
Este bine ca părintele să conștientizeze necesitatea unei discipline în viața de familie pentru a putea corija sau încuraja comportamentul copilului. O atitudine fermă, bazată pe iubire și considerație, poate să fie soluția cea mai bună pentru a crește un copil autonom, hotărât și capabil să privească viața cu bucurie și îndrăzneală.