Cele mai multe compromisuri apar în cuplu. Tu ce compromisuri faci pentru bărbatul tău şi cât poţi să rişti pentru fericirea în cuplu? Contrastele se atrag şi asta pare să fie bine într-un cuplu atât timp cât contrastul nu este, totuşi, prea mare. Şi pentru că suntem diferiţi, avem nevoie să facem lucruri care nu ne plac foarte tare, dar care aduc echilibru în relaţie. Se numesc compromisuri.
Sunt compromisuri mici, ca atunci când nu este rândul tău să speli vasele şi totuşi le speli; sunt compromisuri medii când te deranjează ceva dar nu faci reproşuri ca să nu începi o ceartă; sunt compromisuri mari când părinţii tăi nu sunt de acord cu el sau te-a înşelat şi totuşi sunteţi împreună.
Compromisul este uneori soluţia sau doar începutul unui lung şir de alte compromisuri?
Femeile şi compromisurile
Trebuie să recunoaştem: femeile sunt mult mai dispuse decât bărbaţii să facă compromisuri, mici, medii sau mari, pentru ca relaţia să meargă. Este greşeala noastră, a femeilor, să avem permanent impresia că suntem uşor de înlocuit, că putem fi date la o parte oricând. Nu avem încredere în noi şi facem compromisuri, chipurile, ca să îi atragem iubitului atenţia.
Cel mai des întâlnit compromis, care are legătură mai ales cu treburile casnice sau timpul liber. Cine duce gunoiul, cine spală vasele, cine dă cu aspiratorul, azi cumpărăm pâine de secară, dar data viitoare mă asculţi şi luăm pâine neagră, azi mergem în Cişmigiu, dar data viitoare vreau în Herăstrău şi tot aşa…
Compromisul când te înşală şi ierţi
Dacă nu l-ai făcut tu, sigur cunoşti o femeie care l-a făcut. Amăgirile şi frustrările se amestecă cu părerea lui de rău (uneori sinceră), cu promisiunile şi uneori, lacrimile amândurora. Rezultatul? Îi acorzi o şansă, îl ierţi, treci peste…
Compromisul să rămâi lângă el dacă are un handicap
Compromisul cel mai rar întâlnit este acela când rămâi lângă iubitul tău chiar şi după ce suferă un accident şi rămâne cu un handicap. În acest caz există două tipuri total diferite de comportament feminin: latura maternală te împinge să ocroteşti şi să iubeşti superior sau, rămâi lângă el pentru că el nu se mai gândeşte că ar putea fi cu altcineva şi tu nu mai eşti dispusă să cauţi pe altcineva, după ani de relaţie cu actualul.
Există şi reversul medaliei, când faci compromisuri pe care cel de lângă tine nu le apreciază, nu le vede. Dacă faci compromisuri constant fără ca el să te răsplătească pe măsură, vei ajunge în scurt timp epuizată şi frustrată. Un robot.
Eu cred că, să faci compromisuri trebuie să însemne şi echilibru şi schimbare. Şi mereu trebuie să ţii cont că un compromis nu trebuie să se transforme în şantaj emoţional.
Ai putea să îmi spui sincer care este cel mai mare compromis pe care l-ai făcut până acum pentru cuplu?