Dacă simţi că libidoul tău este egal cu zero, e cazul să reflectezi asupra cauzelor. Ele sunt numeroase şi ţin atât de psihic, fizic, cât şi de viaţa de cuplu.
Iată care sunt cele mai comune cauze pentru care avem un libido scazut.
Cauzele hormonale ale unui libido scăzut
Dezechilibrele hormonale sunt cea mai simplă cauză de scădere a libidoului. Un nivel scăzut de estrogeni şi testosteron în organismul femeii provoacă scăderea libidoului. Atunci când nivelul acestor hormoni ajunge normalitate, revine şi dorinţa de a face sex.
O scădere a acestor hormoni se petrece o dată cu înaintarea în vârstă, culminând cu perioada menopauzei. Scade în special nivelul de testosteron care determină la femei apetitul sexual, excitarea la stimuli sexuali, lubrifierea şi orgasmul.
Stresul creează şi el un dezechilibru hormonal. În perioadă de stres organismul se axează pe supravieţuire, nu plăcere. Aşa că se inhibă producerea de estrogen şi testosteron şi se preferă producerea de adrenalină. Consecinţa este scăderea libidoului.
Libidoul este influenţat şi de nutriţie. Deficitele nutriţionale creează un dezechilibru hormonal. Dietele sărace în grăsimi afectează cel mai mult libidoul, deoarece organismul are nevoie de lipide pentru a produce testosteron.
Libidoul scăzut apare acompaniat de alte simptome precum insomnia, oboseală, schimbări de dispoziţie şi câştig în greutate, arată womentowomen.com.
Studii de specialitate arată că aproximativ 20% dintre adulţi au o disfuncţie sexuală cu o cauză psihologică.
Cauzele psihologice ale unui libido scăzut sunt: depresia, anxietatea, stimă de sine scăzută, timiditatea sau pudicitatea.
De exemplu, persoanele cu mai multe kilograme în plus sunt mai preocupate de felul în care arată, fapt care duce la scăderea libidoului.
Cauzele fizice ale unui libido scăzut
Printre cauzele de ordin fizic se numără anumite afecţiuni neurologice, trauma în zona pelviană sau perioada post natală.
O scădere a estrogenilor poate duce la strâmtarea şi uscarea vaginului, astfel că actul sexual devine dureros. Frica de durere poate duce la scăderea libidoul, de asemenea.
Lipsa de energie poate duce la un libido scăzut. Programul de muncă încărcat, îngrijirea mai multor copii şi un număr prea mare de responsabilităţi te obosesc atât de tare, încât la sfârşitul zilei nu îţi doreşti nimic altceva decât un somn odihnitor.
Antidepresivele pot provoca scăderea libidoului, la fel şi anticoncepţionalele.
Cauzele emoţionale ale unui libido scăzut
Lipsa unei varietăţi pe plan sexual duce la rutină şi, implicit, la scăderea libidoului. Din plictiseală unele persoane aleg să caute în altă parte acel fior.
Alteori alegem să rămânem fidele partenerului de cuplu, chiar dacă acesta nu ne satisface aşa cum ne dorim. 25% dintre oameni aleg să se masturbeze în faţa unui film porno decât să facă sex cu partenerul de cuplu.
Probleme de cuplu afectează libidoul. În general, lipsa unei comunicări duce la o lipsă a poftei de a face sex. Dorinţa de a stabili o conexiune intimă cu partenerul de cuplu nu mai există. Resentimentele şi frustrările neexprimate pot duce la o îndepărtare inclusiv în plan sexual faţă de partener.
Grijile din viaţa de cuplu, iarăşi, cauzează o scădere a libidoului. Lipsa de încredere în celălalt sau de afecţiune şi ostilitatea sunt motive suficiente pentru pierderea dorintei de a face sex. Foto: Shutterstock