Oamenii se căsătoresc din motive diferite: dragoste, statut social şi… sănătate. Da, aţi citit bine: din motive de sănătate. Pentru că s-a demonstrat: o viaţă de cuplu armonioasă are efecte benefice
asupra celor doi parteneri.
Despre căsnicie s-au spus şi se vor mai spune multe, atât pro, cât şi contra. În aceste rânduri, vom vorbi despre efectele benefice ale căsniciei asupra menţinerii stării de sănătate a partenerilor.
Cel puţin aşa susţine un grup de cercetători americani, în urma unui studiu efectuat timp de 13 ani. Iată care au fost concluziile lor, după ce au comparat viaţa unui număr de femei măritate cu viaţa unor celibatare, văduve sau divorţate. Femeile fericite în căsnicie au prezentat mai puţine riscuri cardiace decât cele cu o căsnicie cu probleme sau faţă de cele ce trăiesc singure. Ba mai mult: căsătoritele fericite sunt mai suple decât celelalte. Un alt beneficiu al căsniciei fericite este că aceste doamne cad pradă mai greu tulburărilor psihice, fiind foarte rar victime ale depresiei sau anxietăţii.
Căsătoria mai are darul de a le face pe femei să fie, în general, mai puţin sensibile la stres şi le sare muştarul mai greu. Diferenţa este frapantă între căsătoriile fericite şi cele cu probleme. Femeile care nu se înţeleg cu partenerii prezintă mult mai multe probleme psihice. De altfel, femeile sunt mai sensibile la armonia în cuplu şi orice neînţelegere cu jumătatea lor le afectează imediat.
Cum se explică aceste beneficii de netăgăduit? Autorii studiului au avansat mai multe ipoteze. Astfel, ei consideră că izolarea socială este un factor de risc în apariţia problemelor psihologice, ca şi în cazul unui mariaj în care domneşte discordia. De asemenea, viaţa în doi obligă la o anumită igienă a vieţii: mese regulate, mâncare mai sănătoasă, preparată în casă, respectarea orelor de odihnă, o viaţă sexuală normală etc., ceea ce nu se întâmplă în cazul celibatarilor.
Ca să nu mai vorbim de aspectul material: un cuplu are, în general, o putere de cumpărare mai ridicată decât o persoană care trăieşte singură, deci poate face faţă nevoilor mai uşor. Alte studii au pus în evidenţă dezavantajele vieţii de burlac.
Bărbaţii sunt de două ori mai predispuşi decât femeile să nu se căsătorească, dar sunt mai puţin pregătiţi decât ele să locuiască singuri, arată un studiu recent. Potrivit acestuia, bărbaţii au mai puţini prieteni decât femeile, sunt mai predispuşi spre o alimentaţie nesănătoasă, suferă de depresie şi trăiesc în case mai puţin confortabile, lucru explicat prin neplăcerea lor vădită pentru cumpărături.
Bărbaţii câştigă, de obicei, mai mult decât femeile de aceeaşi vârstă, ceea ce înseamnă că îşi permit să locuiască singuri când au în jur de 30 de ani. Femeilor nu le mai este teamă, ca înainte, să-şi alunge soţii necredincioşi de acasă şi să înceapă să trăiască singure.
Însă ele au capitalul emoţional de a dezvolta şi păstra prietenii şi reţele sociale, în timp ce bărbaţii au tendinţa de a deveni mai izolaţi atunci când nu au o femeie care să le organizeze viaţa socială.
În lipsa unei femei…
…bărbaţii au mai puţină grijă de ei şi de casele lor, în parte pentru că nu se pricep la gătit şi la treburi casnice, dar şi pentru că urăsc să meargă la cumpărături. Li se pare foarte greu să meargă singuri la magazin şi să aleagă lucruri precum pături şi covoare.
Sunt mai des întâlnite cazurile de bărbaţi singuri, care se simt trişti şi izolaţi, decât de femei, pentru că femeile se implică în activităţi sociale, sunt mai active. Toate aceste afirmaţii sunt susţinute de faptul că, o dată cu înaintarea în vârstă, procentul bărbaţilor singuri e tot mai mic. De unde reiese: rău cu nevastă, dar rău şi fără ea…
7 principii ale unei vieţi fericite în doi
1. Învaţă să-ţi cunoşti partenerul. Află ce-i place, ce-l irită, ce temeri, motive de stres, preocupări, scopuri şi speranţe are. Numai aşa vei putea înţelege de ce reacţionează într-un anume fel, într-o anume situaţie. 2. Alimentează mereu admiraţia şi respectul faţă de celălalt. Aminteşte-ţi ce admirai sau apreciai la el şi nu ezita să-i spui din când în când. Tratează-l cu respect şi nu uita de politeţe, cum se întâmplă de multe ori. 3. Petreceţi cât mai mult timp împreună. Oricât de ocupaţi aţi fi, nu renunţaţi la momentele voastre în doi. 4. Fii drăgăstoasă. Nu te lăsa absorbită de grijile zilnice, astfel încât să uiţi de demonstraţiile de tandreţe. Nu ezita să-i arăţi partenerului dragostea şi să-l faci să se simtă seducător. 5. Rezolvaţi-vă problemele cu calm şi la timp. Dacă partenerul a făcut o greşeală, dă-i şansa să o repare, discutând cu calm. Important este ca fiecare dintre voi să facă mici concesii şi să ajungeţi la un echilibru satisfăcător. 6. Acceptă faptul că aveţi şi opinii diferite. Majoritatea conflictelor conjugale (69%) apar din modul diferit în care fiecare partener vede rezolvarea unei probleme (frecvenţa relaţiilor sexuale, împărţirea sarcinilor, educaţia copiilor etc.). Încearcă să înţelegi de ce gândeşte aşa şi acceptă-l aşa cum este. 7. Iartă şi uită. Evită să te cerţi mereu pe acelaşi subiect. Dacă şi-a cerut scuze, trage imediat o linie şi nu-i mai aminti de acel incident.