Adesea se întâmplă ca lumea să se întrebe, mai în glumă, mai în serios, cine „cântă” la voi în casă:…
cocoşul sau găina? Sau, dacă preferi să vezi lucrurile dintr-un unghi romantic, cine conduce dansul iubirii: tu sau el?
Adesea, nu există un răspuns clar la această întrebare. Si totuşi, poţi şti cât de mult se implică fiecare din voi în relaţie, cum anume vă impuneţi părerile, dorinţele, deciziile. Sunt câteva tipuri de relaţii. Află în care dintre acestea intri.
1. Când EL e şeful
E genul de relaţie în care bărbatul face legea. El aduce banii în casă, el decide ce se cumpără, unde mergeţi în concediu şi ce program aveţi. El este centrul Universului – cel puţin al tău. De obicei tu stai în „banca ta” şi nu te întreabă nimeni nimic. Adevărat că bărbatul trebuie să fie puternic şi să aibă capacitatea să ia decizii.Ei,dar nici chiar aşa! Ce ai tu de făcut este să stai de vorbă cu el (nu să te cerţi) şi să-i explici că sunt decizii pe care le poate lua numai el, dar că sunt şi hotărâri pe care şi tu la rândul tău eşti capabilă să le iei. Să nu creadă că are de-a face cu o revoltă, fii puţin diplomată şi sugerează-i că tu ai vrea să faci lucrurile astea pentru că ştii ce greu îi este să conducă gospodăria şi că tu ai vrea doar sâ-i uşurezi sarcina. Chiar dacă se va prinde de acest şiretlic mai târziu, măcar pentru viclenia ta, şi tot te va aprecia. Probabil că astfel nici tu nu ai să te mai simţi neluată în seamă.
2. Când TU eşti şefa
E genul de cuplu în care ea este mai descurcăreaţă şi el este mai nâtăfleţ. Sau, dacă vrei, cuplul în care el stă sub papucul tău. în cazurile cele mai fericite el se îndreaptă către activităţile casnice, în sensul că găteşte, pune bunătate de murături sau face curăţenie. Asta şi pentru câ-i place. Dar, vezi tu, cel mai bine e sâ-l „antrenezi” şi pe el să poată lua decizii. Să fim serioase, sunt şi lucruri pe care le poate face numai un bărbat. Nu te poţi lupta tu cu administratorul de bloc sau cu vecinii răuvoitori, nu montezi tu gresia. În afară de asta, dacă-l vezi atât de supus, s-ar putea să-ţi scadă respectul faţă de el. Încearcă să faci în aşa fel încât să împărţiţi sarcinile şi deciziile.
3. Când amândoi sunteţi la fel de implicaţi
Asta vrei şi tu, chiar dacă sună mai tentant să ai doar tu puterea. E mai bine să existe un respect reciproc şi fiecare să îşi asume exact responsabilităţile pe care este în stare să le îndeplinească. Adică el intervine când se impune o decizie fermă într-o anumită privinţă. În rest, te lasă pe tine să faci alegeri. Există totuşi două extreme în care nu este bine să cazi. Relaţia „lasă-mă să te las”, în care sigur că vă implicaţi amândoi, însă în mică măsură. Sau relaţia în care vă certaţi mult ca să ajungeţi la un mic compromis. La un moment dat, o astfel de relaţie poate deveni obositoare.