Cand terapeutii rateaza

.

Cu mama la psiholog

Un alt caz care mi-a atras atentia este cel  intampinat de psihologul Arthur Freeman. Pacientul acestuia, Gerard, era un adolescent de 16 ani cu un tic motor. Copii il strigau „Tremurici” pentru ca isi scutura mereu capul. Baiatul nu reusea sa-si faca prieteni. Terapeutul a identificat rapid sursa de stres a adolescentului: mama lui, o femeie autoritara care il obliga sa imparta camera cu surorile sale. Un timp, doctorul a reusit sa reduca influenta mamei asupra baiatului si a „pacalit-o” sa-i ofere propria camera unde avea putina intimitate. In final, tot mama a spus ultimul cuvant.

Terapia a esuat cand Gerard a venit  la cabinet cu onorariul datorat pe sase luni de zile. „Acestia sunt bani pe care nu ii vom putea inlocui niciodata! Sunt banii tai pentru liceu” si-a santajat mama  copilul, care era mai speriat ca niciodata si tremura din tot corpul. Atunci, Freeman si-a dat seama ca a gresit atunci cand a exclus mama din procesul de terapie.

Cine nu are nevoie de terapie


Fie ca recunosti sau nu, mama si in general familia, ca si in cazul din carte, te influenteaza enorm, chiar si dupa ce te-ai mutat. Daca ai avut sansa sa cresti intr-un mediu familial incarcat de dragoste, intelegere si afectiune, atunci, si ca persoana matura, vei transmite celorlalti aceleasi semnale pozitive. S-ar putea ca nici un ghinion sa nu fie prea mare pentru tine si, este evident ca nu ai nevoie de psiholog.

Insa, majoritatea familiilor sunt disfunctionale, in ziua de azi, potrivit sociologilor. Cand mama si tata nu au o casnicie reusita poti sa aduci, si in relatia cu iubitul tau aceleasi probleme. O faci inconstient, fara sa realizezi ce nu merge, ca o banda defecta care se repeta la infinit. Psihologii numesc acest fenomen patern. Un patern este greu de depasit, dar nu imposibil.

In concluzie, chiar daca psihologii mai si rateaza uneori asta nu inseamna ca nu-ti pot aduce o contributie. Ca si in fizica, daca vrei sa-ti vezi cand un corp se misca  iti trebuie un punct fix de referinta. Aici intervine psihologul care iti ofera un punct de vedere obiectiv si echidistant. Asa poti vedea cu adevarat, cat de reale sau exagerate sunt problemele tale, care este sursa lor si cum le-ai putea rezolva. 


Foto:
Northfoto

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton