Când fraţii se ceartă, părintele trebuie să intervină

.

Se bat şi se ciondănesc toată ziua, de parcă nici n-ai zice că sunt fraţi. Dacă şi tu te confrunţi cu problema rivalităţii între copiii tăi, atunci ar fi cazul să intervii pentru ca aceştia să se înţeleagă mai bine.
Majoritatea familiilor cu mai mulţi copii trec prin experienţa certurilor între fraţi. Cauzele pot fi multiple: gelozie, diferenţă de vârstă şi de sex, diferenţă de personalitate şi lista poate continua. Dar ce te faci când această rivalitate nu dispare, ba chiar se amplifică? Ei bine, în acest caz va trebui să-ţi iei rolul de părinte în serios şi să te implici pentru a stopa certurile dintre ei. Nu lăsa ca lucrurile să se rezolve de la sine, pentru a nu avea surprize neplăcute pe viitor.

►Vorbeşte-le despre importanţa familiei

Fraţii se pot înţelege foarte bine între ei, dar este treaba părinţilor să-i înveţe cum să se comporte unul cu celălalt. Mama sau tatăl trebuie să acţioneze imediat când unul dintre copii se poartă urât cu celălalt.
Cel mai bine într-un astfel de caz este să le explici celor mici valorile familiale, într-un mod în care ei să înţeleagă cât de importantă este relaţia dintre fraţi, care trebuie să se bazeze pe dragoste şi pe afecţiune.

►Dă-le exemple pozitive

De fiecare dată când vezi, fie în parc, fie în casele altor prieteni, fie într-un film la televizor, doi fraţi care se înţeleg foarte bine, dă-le şi copiilor tăi acest exemplu.
Explică-le că într-o familie trebuie să fie armonie, iar membrii acesteia trebuie să fie uniţi. De asemenea, ai grijă ca tu şi soţul tău să fiţi un exemplu bun pentru copii şi să nu vă certaţi de faţă cu ei sau să vă vorbiţi urât. Dacă se întâmplă aşa riscaţi ca cei mici să vă copieze comportamentul.

►Asigură-le un spaţiu numai al lor

Este bine ca fiecărui copil să i se amenajeze un mic spaţiu al lui, pentru ca acesta să simtă că are parte de intimitate şi că nu este mereu în compania celuilalt frate sau soră. În acest mod pot fi evitate multe dintre certurile lor.

►Recompensează-i atunci când se înţeleg bine

Dacă vezi că încep să-şi schimbe comportamentul şi să se înţeleagă mai bine, îi poţi recompensa din când în când cu câte ceva care să le facă plăcere: un obiect de multă vreme râvnit, o excursie la munte etc. Încurajând comportamentul lor pozitiv, îi poţi determina să menţină starea aceasta de armonie pe termen îndelungat, până când vor mai creşte şi vor ajunge să se înţeleagă bine de la sine.

Nu îi pedepsi atunci când eşti foarte nervoasă. Rişti să fii prea severă cu ei şi să nu îndrepţi lucrurile.
 

NU FACE DIFERENŢE ÎNTRE EI

Multe conflicte între fraţi pornesc de la diferenţele pe care chiar părinţii, fără să-şi dea seama, le fac între copiii lor. Fie îl favorizează mai mult pe unul dintre ei pentru că este mai mic sau mai bolnăvior decât celălalt, fie pur şi simplu simt că trebuie să-l protejeze mai mult pe unul decât pe celălalt. În cazul în care şi în familia ta se întâmplă la fel, ar fi bine să-ţi schimbi atitudinea şi să încerci să fii imparţială cu amândoi. Dragostea ta trebuie să fie resimţită de copii în mod egal, astfel încât să nu alimentezi în continuare competiţia dintre ei, pentru afecţiunea ta.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton