Valentine’s Day, Sfântul Valentin sau Ziua Îndrăgostiților, așa cum mai este cunoscută, se sărbătorește în fiecare an pe data de 14 februarie, iar anul acesta, în 2018, va cădea chiar în mijlocul săptămânii, într-o zi de miercuri.
Cu toate că noi, românii, avem propria sărbătoare închinată iubirii, Dragobetele, care se sărbătorește la distanță de doar 10 zile, pe 24 februarie, Valentine’s Day a reușit să prindă tot mai mult teren și să devină o sărbătoare în adevăratul sens al cuvântului. În plus, Sfântul Valentin, în credința ortodoxă se sărbătorește pe data de 30 iulie.
Ce semnifică Valentine’s Day
Valentine’s Day este o zi dedicată dragostei și romantismului, cuplului, îndrăgostiților, este un omagiu adus iubirii. Această sărbătoare își are propriile simboluri și implică declarații de dragoste siropoase, flori, în special trandafiri roșii, bomboane de ciocolată, inimioare de pluș, baloane inscripționate cu mesaje, scrisori de dragoste, împăcare, în cazul în care partenerii sunt despărțiți, recunoștință față de sentimentele celuilalt. Totodată, Valentine’s Day este ziua preferată când se celebrează căsătoriile de probă, dar și ziua când cele mai multe femei sunt cerute în căsătorie.
Cum a apărut Valentine’s day. Tradiții și legende
Cu toate că nu s-au depistat întocmai rădăcinile acestei sărbători, se crede că Valentine’s day își are originea în secolul al III-lea, pe vremea împăratului roman Claudius al II-lea care, pentru a-și potența armata, a interzis căsătoriile între tineri. Episcopul Valentin din Terni, însă, nu a dorit să se supună acestei porunci și a continuat să cunune cuplurile de îndrăgostiți în secret. Acesta, în semn de binecuvântare, le oferea coronițe de flori. Pentru nesupunerea sa, episcopul Valentin a fost condamnat la moarte pe data de 14 februarie. Legendele amintesc că înainte de a muri, episcopul Valentin a trimis tuturor celor dragi scrisori de adio pe care le-a semnat cu mesajul: „Aminteste-ti de Valentin al tau”. Un alt final al legendei spune că însuși episcopul iubea o fată de grădinar și după condamnare a îndrăznit să-i trimită un bilețel de dragoste în care-și declara sentimentele și pe care l-a semnat cu „Al tău, Valentin.”. Ca urmare a legendelor s-au născut și tradițiile specifice Zilei Îndrăgostiților: de la bilețele de amor și până la scrisori de dragoste și flori. Acestea au fost adaptate zilelor noastre, motiv pentru care astăzi ne bucurăm de o varietate de tradiții de Valentine’s Day. Vinul roșu, lenjeria sexy, porumbeii albi au devenit simboluri asociate cu Ziua Îndrăgostiților.
Într-o altă legendă se spune că Valentin ar fi fost un preot din Roma care ar fi ajutat prizionerii creștini din închisorile romane să evadeze, iar unul dintre deținuți, îndrăgostit fiind de fata șefului de închisoare, l-ar fi rugat pe preot să-i îndeplinească o ultimă dorință și anume să-i trimită acesteia o scrisoare semnată cu textul „De la Valentin al tău”.
De ce se spune că Valentine’s Day a apărut în urma unui ritual păgân
Se spune că Valentine’s Day ar fi apărut în urma unui ritual antic păgân, numit Lupercalia. Această sărbătoare se ținea la mijlocul lunii februarie și însemna preamărirea zeilor, Lupercus, zeul fertilităţii, şi Faunus, protectorul agriculturii, al turmelor şi al păstorilor. Astfel, în urma festivităților care se desfășurau în peştera sacră unde se credea că Remus şi Romulus, fondatorii Romei, au fost îngrijiţi de lupoaică, urma petrecerea. Având ca tematică fertilitatea, fetele nemăritate își scriau numele pe mici bilețele pe care le introduceau într-o urnă, iar burlacii extrăgeau pe rând câte un bilețel. Astfel se forma un cuplu care trebuia să joace acest rol cât timp durau festivitățile. În majoritatea cazurilor, participanții se plăceau reciproc și ajungeau să se căsătorească. Se pare că Lupercalia a rezistat Creştinismului până în secolul al V-lea, atunci când Papa Gelasius ar fi hotărât ca ziua de 14 februarie să fie dedicată comemorării Sf. Valentin.