Cadoul perfect de Crăciun pentru copilul tău

.

Vrei să-i iei copilului tău un cadou de care ştii sigur că se va bucura? Nu trebuie să cauţi prin magazine, pregătită fiind să goleşti cardul sau portofelul. Indiferent de cadou, copiii…
… apreciază darul primit în funcţie de implicarea afectivă a părintelui, nu cea materială.

Preferinţele copiilor asupra jucăriilor, influenţate de părinţi

Copiii prind foarte repede ideea de Moş Crăciun care aduce cadouri. De la doi ani ei încep să înţeleagă simbolurile promovate de Crăciun.

Copiii pot considera jucărie orice obiect care le suscită interesul. De ce fetiţele preferă păpuşi, iar băieţeii maşinuţe? Nu pentru că arată bine şi au costat o grămadă de bani. Părinţii sunt cei care modelează gusturile copiilor în materie de jucării şi le determină entuziasmul la vederea darului.

„Copiii preferă pentru joc obiectele pe care părinţii le folosesc sau le valorizează şi, bineînţeles, sunt foarte sensibili la sugestiile părinţilor faţă de jucării şi cadouri. După vârsta de doi, trei ani copiii încep să aibă anumite preferinţe faţă de jucării, preferinţe modelate după comportamentul mamei sau al tatălui”, explică psihologul Andreea Niculescu.

Aşadar, fetiţele se vor orienta asupra păpuşilor, pe care le vor îngriji aşa cum mama le îngrijeşte pe ele, iar băieţeii asupra maşinuţelor, pentru a-i imita pe taţii care conduc maşini.

Copiii atribuie semnificaţii jucăriilor şi pot avea preferinţe atât pentru formă, cât şi pentru culoarea acestora.

Jucării, relaţionare şi tipurile de inteligenţă

Psihologul atrage atenţia asupra influenţei pe care o au jucăriile asupra tipurilor de inteligenţă ale copilului.

Există jucării specifice pentru dezvoltarea inteligenţei logice şi pentru diferite abilităţi intelectuale. Funcţiile intelectuale ale copiilor preşcolari sunt în plină dezvoltare, aşa că îi poţi face cadou, în general, jocuri de tip puzzle, pentru a-i stimula abilităţile logice, de exemplu.

Totuşi, cu ocazia Crăciunului, sărbătoare cu un anumit simbol pentru copil, nu e cazul să pui accentul pe dezvoltarea sa intelectuală.

Psihologul Niculescu consideră că, în prezent, se pune prea puţin accentul pe stimularea inteligenţei emoţionale a copilului şi pe relaţionarea lui cu alţi copii. Specialistul încurajează activităţi precum împărţirea jucăriilor, schimbul de jucării şi jocul împreună cu alţi copii.

Un mare rol în coordonarea acestor activităţi îl joci chiar tu, ca şi mămică, dar şi educatorii de la grădiniţă.

„Ceea ce este foarte important de spus este că micuţii savurează jocul împreună cu ceilalţi copii, indiferent de jucării, şi participarea efectivă a copiilor”, accentuează Niculescu.

Prezenţa părinţilor este un cadou nepreţuit

Sărbătorile reprezintă pentru copil un prijej de a simţi prezenţa fizică şi afectivă a părintelui, iar pe loc secund se găseşte bucuria descoperirii cadoului sub brad.

Este important, atunci când îi faci un cadou, să te implici şi afectiv, nu doar material, să te joci şi tu cu copilul tău şi să regăseşti copilul din tine. Astfel, micuţul tău se va simţi iubit, valorizat şi va atribui o valoare afectivă cadoului, indiferent care este acesta.

Jucăriile populare precum păpuşile Barbie sau maşinuţele şi roboţeii prezintă un interes deosebit pentru copil doar dacă te joci şi tu cu el.

„Dacă mama şi fetiţa se joacă împreună cu păpuşa Barbie, ea va căpăta o valoare afectivă pentru copil. Dacă doar o primeşte, interesul va fi doar acela de a explora un lucru nou, după care se poate plictisi. La fel şi în cazul băieţilor, maşinuţa primită este interesantă dacă află de la tată lucruri noi despre ea şi se joacă împreună”, explică psihologul.

Aşadar, care este cadoul ideal pentru copilul tău?

Niculescu îţi recomandă să-i dăruieşti micuţului un cadou personalizat în funcţie de ceea ce ştii că-i place copilului. Şi mai important este ca acel cadou sa fie un prilej de a petrece timpul cu copilul, de a te juca şi de a te bucura împreună cu el.

Ce îi place unui părinte să facă împreună cu copilul, ca partener egal în relaţie, este cadoul ideal, precizează psihologul. Orice obiect oferit cu atenţie şi iubire, pe care copilul îl împarte prin joc cu părintele este cadoul în care acesta va investi emoţional.

De ce să-i faci cadouri personalizate, fabricate chiar de tine, şi nu din comerţ?

Copilul percepe atenţia şi interesul tău pentru cadoul oferit, care nu reprezintă astfel doar contravaloarea unei sume de bani date într-un magazin, ci timpul şi dragostea ta.

Despre cărţi, puzzle-uri şi jocuri pe calculator

Dacă vrei să-i cumperi ceva copilului tău, pe lângă jucării, iată ce i s-ar mai potrivi, dar şi ce nu.

Spre surprinderea multora, copiii se bucură de mici la primirea în dar a cărţilor, dacă acestea sunt frumos ilustrate, dar mai ales, dacă el petrece timp cu tine în timp ce i le citeşti. Copiilor le place să „citească” împreună cu părinţii poveşti.

Puzzle-urile pot fi făcute cadou şi de Crăciun dacă te implici fizic şi afectiv în rezolvarea lor împreună cu cel mic.

Psihologul te sfătuieşte să aştepţi în ceea ce priveşte dăruirea unui computer sau a jocurilor pe calculator.

„Pe lângă efectele negative din punct de vedere medical deja binecunoscute, calculatorul îl izolează pe copil de relaţia autentică cu ceilalţi, copii sau părinţi. Copiii preşcolari nu au nevoie să înveţe neapărat să stea la calculator, să lucreze, deoarece o vor face oricum la şcoală. Nu recomand la această vârstă jocurile pe calculator”, precizează Andreea Niculescu.

E bine de ştiut faptul că părinţii modelează interesul copilului pentru calculator. Dacă tu nu petreci mult timp în faţa monitorului, e posibil ca cel mic să considere calculatorul un simplu mobilier în casă.

Află de pe Unica.ro care sunt acele jucării sigure pentru copilul tău.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton