Ca intre fete…

.

Sa scrii despre lesbiene e o provocare pentru oricine. Poate pentru ca subiectul e inca delicat in societatea romaneasca — ciudat, nu-i asa? Parca ne credeam libere, democrate si cu orizonturi largi! Poate pentru ca sunt rare situatiile in care o prietena apropiata iti marturieste ca se simte atrasa de femei. Inca privim critic tot ce e diferit si a a fi altfel e o ”rusine”. Sa descoperim impreuna ce stii si ce nu stii despre lesbianism si, ca un mic secret, cat de mult te atrage perspectiva?
Pentru inceput, pur teoretic…
Definitia de dictionar spune asa: o lesbiana e o femeie care se simte atrasa doar de persoane de acelasi sex. O femeie atrasa in egala masura de femei si de barbati e bisexuala. Termenul lesbianism a aparut prima oara in 1732, inspirat de numele insulei Lesbos, patria celebrei poetese Sappho. Grecoaica a ramas in istorie nu doar pentru versurile pline de erotism, ci si pentru povestile despre relatiile ei furtunoase cu femei. Desi legenda spune ca Sappho s-ar fi sinucis aruncandu-se de pe stanci din dragoste pentru un marinar, relatarile contemporanilor ei contrazic clar ca poetesa ar fi avut vreo legatura cu barbatii: anturajul ei era format numai din femei tinere, remarcabil de inteligente, deoarece ”asemeni lui Socrate, Sappho iubea tot ce e frumos”.
… si putina istorie
La fel de vechi precum povestile lui Sappho sunt mentiunile despre dragostea intre doua femeie in literatura orientala: in Japonia, relatiile intre femei erau frecvente si tolerate in societate in perioada de apogeu cultural. Grecii si romanii erau, se pare, cei mai deschisi in materie de relatii homosexuale: insusi Ovidiu a inclus in ”Metamorfoze” un pasaj despre lesbiene! In Europa Evului Mediu, lesbianismul era pedepsit cu batai si inchisoare si catalogat de Biserica drept un pacat major. Abia in secolul XX, lesbianismul a inceput sa fie privit cu seriozitate. Astazi, in tarile civilizate, relatia dintre doua femei e respectata si acceptata; exista tari (de exemplu Olanda, cateva state din S.U.A.) unde casatoria intre persoane de acelasi sex e legala, iar cuplurile gay au si posibilitatea de-a adopta copii. Actrita Jodie Foster si moderatoarea TV Ellen DeGeneres sunt doar doua exemple de vedete care si-au recunoscut orientarea sexuala si au relatii de lunga durata cu partenerele lor. In lumea musulmana (cu exceptia Turciei), minoritatile sexuale sunt in continuare discriminate, iar in Arabia Saudita si Yemen lesbienele sunt pedepsite sunt fie biciuite in public, fie condamnate la inchisoare si chiar la moarte…
Pana la urma…
Sigmund Freud a incercat sa explice atractia dintre doua femei sugerand ca una dintre ele ar trebui sa posede calitati masculine. Teoriile sale au fost contrazise mai tarziu, tinandu-se cont si de faptul ca psihanalistul nu a avut niciodata paciente lesbiene. Realitatea ofera o paleta larga de posibile explicatii, de la ”barbatii m-au dezamagit si m-am reorientat”, la ”o femeie stie mai bine ce-i place unei alte femei”, ”dintotdeauna m-am simtit atrasa de fete si nu am cautat explicatii, ci impliniri” pana la ”iubim sufletul unui om, pana la urma, de ce conteaza daca e intr-un trup de barbat sau unul de femeie?”.
De ce nu?
Sexul intre doua femei poate fi la fel de divers ca o partida hetero, poate chiar mai intens, daca e sa tinem cont ca o femeie va sti sa dea intotdeauna importanta cuvenita preludiului. ”Femeile saruta mai bine decat barbatii, sunt subtile, stiu sa te invaluie”, imi povestea o amica lesbiana. ”Am incercat si experiente cu baieti, dar nu am ajuns niciodata la orgasm, pur si simplu nu era la fel ca atunci cand sunt cu o fata. Am invatat sa ma accept asa cum sunt si acum nu mi-e rusine sa ies cu prietena mea de mana pe strada”, citeam mai demult confesiunea unei studente intr-o revista. ”Am experimentat/mi-as dori sa experimentez sexul cu o fata, am vrut sa vad cum e, dar asta nu inseamna ca sunt lesbiana” — aceasta afirmatie ni se potriveste, cred, multora dintre noi. Inainte de-a trece la confesiuni sau orice altceva, iti recomand doar… toleranta la nou si doua ”lecturi obligatorii” made in Romania: ”Legaturi bolnavicioase” de Cecilia Stefanescu (Ed. Polirom, 2005) si ”Rondo Capriccioso” (Ed. Tritonic, 2007). Poate data viitoare cand vei vedea doua fete tinandu-se de mana pe strada, le vei privi cu un zambet complice, sau macar intelegator, in loc sa intorci capul indignata.

Sa scrii despre lesbiene e o provocare pentru oricine. Poate pentru ca subiectul e inca delicat in societatea romaneasca – ciudat, nu-i asa? Parca ne credeam libere, democrate si cu orizonturi largi! Poate pentru ca sunt rare situatiile in care o prietena apropiata iti marturieste ca se simte atrasa de femei. Inca privim critic tot ce e diferit si a a fi altfel e o „rusine”. Sa descoperim impreuna ce stii si ce nu stii despre lesbianism si, ca un mic secret, cat de mult te atrage perspectiva?

Pentru inceput, pur teoretic…

Definitia de dictionar spune asa: o lesbiana e o femeie care se simte atrasa doar de persoane de acelasi sex. O femeie atrasa in egala masura de femei si de barbati e bisexuala. Termenul lesbianism a aparut prima oara in 1732, inspirat de numele insulei Lesbos, patria celebrei poetese Sappho. Grecoaica a ramas in istorie nu doar pentru versurile pline de erotism, ci si pentru povestile despre relatiile ei furtunoase cu femei. Desi legenda spune ca Sappho s-ar fi sinucis aruncandu-se de pe stanci din dragoste pentru un marinar, relatarile contemporanilor ei contrazic clar ca poetesa ar fi avut vreo legatura cu barbatii: anturajul ei era format numai din femei tinere, remarcabil de inteligente, deoarece „asemeni lui Socrate, Sappho iubea tot ce e frumos”.

… si putina istorie

La fel de vechi precum povestile lui Sappho sunt mentiunile despre dragostea intre doua femeie in literatura orientala: in Japonia, relatiile intre femei erau frecvente si tolerate in societate in perioada de apogeu cultural. Grecii si romanii erau, se pare, cei mai deschisi in materie de relatii homosexuale: insusi Ovidiu a inclus in „Metamorfoze” un pasaj despre lesbiene! In Europa Evului Mediu, lesbianismul era pedepsit cu batai si inchisoare si catalogat de Biserica drept un pacat major. Abia in secolul XX, lesbianismul a inceput sa fie privit cu seriozitate. Astazi, in tarile civilizate, relatia dintre doua femei e respectata si acceptata; exista tari (de exemplu Olanda, cateva state din S.U.A.) unde casatoria intre persoane de acelasi sex e legala, iar cuplurile gay au si posibilitatea de-a adopta copii. Actrita Jodie Foster si moderatoarea TV Ellen DeGeneres sunt doar doua exemple de vedete care si-au recunoscut orientarea sexuala si au relatii de lunga durata cu partenerele lor. In lumea musulmana (cu exceptia Turciei), minoritatile sexuale sunt in continuare discriminate, iar in Arabia Saudita si Yemen lesbienele sunt pedepsite sunt fie biciuite in public, fie condamnate la inchisoare si chiar la moarte…

Pana la urma…

Sigmund Freud a incercat sa explice atractia dintre doua femei sugerand ca una dintre ele ar trebui sa posede calitati masculine. Teoriile sale au fost contrazise mai tarziu, tinandu-se cont si de faptul ca psihanalistul nu a avut niciodata paciente lesbiene. Realitatea ofera o paleta larga de posibile explicatii, de la „barbatii m-au dezamagit si m-am reorientat”, la „o femeie stie mai bine ce-i place unei alte femei”, „dintotdeauna m-am simtit atrasa de fete si nu am cautat explicatii, ci impliniri” pana la „iubim sufletul unui om, pana la urma, de ce conteaza daca e intr-un trup de barbat sau unul de femeie?”.

De ce nu?

Sexul intre doua femei poate fi la fel de divers ca o partida hetero, poate chiar mai intens, daca e sa tinem cont ca o femeie va sti sa dea intotdeauna importanta cuvenita preludiului. „Femeile saruta mai bine decat barbatii, sunt subtile, stiu sa te invaluie”, imi povestea o amica lesbiana. „Am incercat si experiente cu baieti, dar nu am ajuns niciodata la orgasm, pur si simplu nu era la fel ca atunci cand sunt cu o fata. Am invatat sa ma accept asa cum sunt si acum nu mi-e rusine sa ies cu prietena mea de mana pe strada”, citeam mai demult confesiunea unei studente intr-o revista. „Am experimentat/mi-as dori sa experimentez sexul cu o fata, am vrut sa vad cum e, dar asta nu inseamna ca sunt lesbiana” – aceasta afirmatie ni se potriveste, cred, multora dintre noi. Inainte de-a trece la confesiuni sau orice altceva, iti recomand doar… toleranta la nou si doua „lecturi obligatorii” made in Romania: „Legaturi bolnavicioase” de Cecilia Stefanescu (Ed. Polirom, 2005) si „Rondo Capriccioso” (Ed. Tritonic, 2007). Poate data viitoare cand vei vedea doua fete tinandu-se de mana pe strada, le vei privi cu un zambet complice, sau macar intelegator, in loc sa intorci capul indignata.

    
Vedete din Romania Vedete internationale