Bătaia nu înseamnă dragoste

.

La fiecare 30 de secunde, în România, o femeie este abuzată. În 2010, aproape 12.000 de femei au căzut pradă violenței domestice. Totuși, 75% din cazuri nu sunt niciodată raportate.
În spatele acestor statistici găsim femei ca tine, femei care se tem să stea în casă, cărora li se pare normal ca acela care spune că le iubește să le-o arate într un mod violent. Sandra Bochian, psihoterapeut la Casa Agar, lucrează cu cele care se hotărăsc să pună capăt abuzurilor și ne dă câteva sfaturi.

Pentru victimă, chiar și atenția negativă contează

Sandra a observat că „de la vârste mici oamenii învață să creadă că orice tip de atenție este mai bun decât indiferența. Prin urmare, unele femei, dacă au de ales între a fi ignorate și a fi abuzate, aleg varianta a doua. Faptul că se află într-o relație nu reprezintă o garanție că o persoană este și iubită. Nici faptul că partenerul îi reamintește, între episoade violente, că o iubește sincer nu trebuie să fie luat ca atare. Dragostea presupune căutarea binelui celuilalt mai mult decât binele personal. Violența și comportamentul abuziv reprezintă opusul celor enumerate”, remarcă psihoterapeutul care spune că ar propune „fiecărei femei să formuleze o definiție proprie pentru noțiunea de «iubire». Apoi, să pună față în față comportamentul partenerului și definiția. Concluziile aparțin fiecăreia”.

Rupe tăcerea!

Victima trebuie să rupă tăcerea. Este greu, pentru că ceea ce o izolează de ceilalți și de posibilii salvatori este propriul sentiment de rușine. Este important să informeze persoane de încredere despre ceea ce i se întâmplă. Dacă este bătută, ar fi indicat să se adreseze Institutului medico-legal pentru o examinare.
De asemenea, dacă nu se poate muta la rude sau nu are resurse să se susțină singură, victima poate apela la instituțiile specializate, unde poate solicita adăpost. Tot acolo va primi asistență psihologică, esențială pentru a putea depăși situația dificilă în care se află.
Sandra Bochian observă că „recâștigarea stimei de sine este cel mai adesea un proces de durată. Dacă ți se spune zi de zi că nu valorezi nimic, ajungi să crezi această minciună. Femeia va începe să își reclădească o imagine sănătoasă de sine atunci când va înceta să își asume punctul de vedere al abuzatorului și când va alege să se autoevalueze privind în oglinzi care să reflecte realitatea. Acestea pot fi reprezentate de persoane specializate, dar și de membri ai familiei, prieteni etc.”.

DEPENDENȚA DE AGRESOR

Există o relație foarte puternică între agresor și victima sa, numită codependență. Nu întâmplător, femei care au fost abuzate multă vreme și care, într-un final, au reușit să iasă din acea relație, după mulți ani, au avut surpriza să constate că și-au ales un alt partener care le abuzează. Explicația ar fi că alegerea partenerului se face după un tipar format în copilărie. Acesta seamănă, de obicei, cu figura paternă. Poate fi un tată violent, un bunic agresiv sau chiar un frate care a maltratat-o. Vestea cea bună este că se poate ieși din acest cerc vicios, dar este nevoie de multă voință din partea victimei și de ajutor specializat.

    
Vedete din Romania Vedete internationale