În fiecare secundă un bărbat produce 1500 de spermatozoizi, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că producţia lor este mai complexă decât şi-au imaginat.
În ultimii 40 de ani oamenii de ştiinţă au considerat că o celulă stem din testicule se transformă în spermatozoid printr-un proces linear, în doi paşi. Potrivit ultimelor experimente, celulele stem devin spermă pe mai multe căi, relevă huffingtonpost.com.
Procesul este mai complex, astfel că uneori se petrece o diviziune a celulelor stem înainte de a deveni spermatozoizi, alteori nu, afirmă cercetătorul Robert Braun. Interesant este că procesul de transformare al celulei stem în spermă poate fi şi reversibil!
Totodată, celulele stem din care provine sperma sunt mai restrânse şi cu mai multe particularităţi decât s-a crezut până în prezent.
Producţia de 1500 de spermatozoizi pe secundă asigură o înnoire continuă a celulelor care este indispensabilă unui bărbat pentru a nu deveni infertil şi pentru a nu face cancer testicular. În cazul în care nu se respectă rata de producţie amintită, bărbatul poate suferi de una dintre cele două afecţiuni.
Dacă celulele rămân prea mult timp celule stem bărbatul riscă dezvolte cancerul testicular. La polul opus, dacă celule stem se transformă prea des în spermatozoizi, el poate deveni infertil.
Cercetătorii insistă că această rată de producţie nu este exagerat de mare, dimpotrivă. Este nevoie de o cantitate uriaşă de celule, pentru ca unele dintre ele să ajungă la destinaţie, adică la ovulul femeii, mai precizează Braun.
Dacă s-ar găsi o modalitate prin care celulele stem să nu se transforme în spermatozoizi, fără riscuri pentru sănătatea bărbatului, s-ar putea fabrica şi pilulele contraceptive pentru bărbaţi.
Foto: Shutterstock