Succesul în carieră vine la pachet pentru unele femei, cu frustrarea partenerului care nu concepe ca iubita lui să câştige mai mulţi bani decât el. Bărbaţii nu-şi vor să fie întreţinuţi!
Află de ce încă există această mentalitate şi cum o poţi combate.
Ce ne-au învăţat părinţii
Aşa cum învăţăm că bărbatul este cel care face cererea în căsătorie, la fel învăţăm şi că femeia este cea care se ocupă de treburile casnice, pe lângă job. Atât noi, cât şi bărbaţii, am urmărit în mare parte acelaşi scenariu: ambii părinţi lucrează, cu menţiunea că mama îşi ia în atribuţii treburile casnice, în timp ce tatăl işi asigură ascensiunea profesională pentru a aduce mai mulţi bani în casă.
Aşadar, o femeie care câştigă mai bine decât un bărbat poate fi judecată de bărbat că se dedică în întregime jobului şi deloc familiei.
Ce învăţăm pe cont propriu
La fel, după apariţia pe lume a primului copil, femeia este cea care decide în majoritatea cazurilor să-şi ia concediul de îngrijire a celui mic. Normal ar fi ca acest concediu să fie luat de cel care are un salariu mai mic, nu de cel aflat într-o ascensiune profesională, pentru a se proteja astfel veniturile familiei.
În cazul în care bărbatul este cel în „inferioritate profesională” şi se vede pus în poziţia de a-şi lua concediu paternal nu va fi foarte bucuros. Această situaţie poate naşte frustrări ale bărbatului în faţa unei carieriste care se bucură de succes material.
Chiar şi natura în sine este un impediment pentru femei şi o sursă de frustrări pentru bărbat. Psihologii spun că ataşamentul dintre copil şi mamă se formează chiar din timpul celor nouă luni de sarcină. Mai mult, ei subliniază faptul că cel mic este pregătit să se separe în mod afectiv de mamă după vârsta de doi ani. Ei accentuează importanţa prezenţei fizice şi afective a mamei în viaţa bebeluşului în primii doi ani de viaţă.
Aşadar, o proaspătă mămică care câştigă mai bine decât partenerul ei şi nu vrea să facă o pauză posibil dăunătoare carierei, nu va fi văzută cu ochi buni de tată. El se poate simţi frustrat, nu doar din cauză că el este cel care ia pauza, ci şi din cauza mamei care, în viziunea lui „face rău copilului” dacă nu stă acasă cu cel mic.
Ce ne învaţă societatea
Discriminarea femeilor în ceea ce priveşte salariile sau posturile de conducere este un subiect amplu dezbătut. Nu e cazul să amintim de vremurile în care femeile nu munceau, iar bărbaţii erau singura sursă de venit a familiei.
Am evoluat de la acele vremuri, însă nu suficient. Femeile câştigă în continuarea mai puţin decât bărbaţii şi ocupă mai puţine posturi de conducere, chiar dacă sunt la fel de bine pregătite profesional precum aceştia.
Potrivit Institutului National de Statistica în majoritatea domeniilor economice bărbaţii sunt mai bine plătiţi decât femeile.
În 2008 femeile din Romania au câştigat în medie cu 7,3 la sută mai puţin decât bărbaţii pe posturi similare, în aceleaşi condiţii de muncă şi număr de ore ca şi bărbaţii. În cadrul statelor membre ale Uniunii Europene femeile câştigă în medie cu 17,4% mai puţin decât bărbaţii.
Tocmai pentru că succesul profesional şi material al unei femei îl depăşeşte atât de rar pe cel al unui bărbat, el se poate simţi frustrat, chiar demasculinizat în faţa partenerei lui, atunci când aceasta are un salariu mai mare.
Ce este de făcut
Nu lăsaţi cuplul vostru să fie condus de stereotipuri şi prejudecăţi. Voi doi sunteţi unici, sunteţi o echipă care trebuie să acţioneze pentru binele familiei, pentru bine vostru şi al copiilor, nicidecum conform unor „norme” stabilite de oricine altcineva în afară de voi doi.
Un bărbat care iubeşte o femeie se va bucura pentru succesele ei, chiar dacă sunt mai mari decât ale lui.
Foto: Shutterstock