Arunca, maine va fi mai bine!

.

Te-ai intors din concediu si simti ca propria casa iti pare straina? Exista pentru asta o terapie simpla si grozav de eficienta. Fa o curatenie generala!
Nu-i vorba de spatiile deschise, de toata ziua. Rascoleste toate sertarele, mai ales cele la care n-ai mai umblat demult. Pune-ti ordine in toate rafturile si cutiile in care nici nu-ti mai aminteai ce tii. Si arunca, arunca, arunca tot ce nu-ti mai trebuie. Dupa ce nici un coltisor din casa nu va fi scapat de atentia ta cercetatoare, ai sa te simti considerabil mai bine…!

Regula celor doi ani
Poate ai auzit de celebrele proportii 80 / 20. In economie ar fi, de exemplu, ca 80% din bani sunt produsi de 20% din populatie. In sifonierul tau s-ar aplica astfel: 80% din timp porti 20% din hainele pe care le gasesti acolo. Aproximativ, fireste. Adica, mare parte din lucruri stau acolo mai mult degeaba. Te-ai intalnit cu situatia: n-ai cu ce sa te imbraci, desi dulapul geme de haine? E semn ca trebuie sa mai scapi de ele.

Regula spune ca daca doi ani consecutiv n-ai purtat ceva, inseamna ca nici n-ai sa mai porti. Chiar daca speri ca moda aia o sa revina, chiar daca iti doresti sa slabesti ca sa te incapa iar. Cu exceptia unei haine de blana absolut superba sau a rochiei de bal a bunicii, nu te sfii sa arunci. Daca le pui in saci si le donezi la cea mai apropiata biserica (stiu cei de-acolo cine are nevoie de ele) te va incerca un sentiment minunat de „fapta buna”. Gandeste-te ca trebuie sa faci loc si pentru colectia de toamna-iarna 2007!

Exemple celebre
Cu ceva timp in urma am asistat la procesul unui foarte mare demnitar roman caruia i s-au numarat proprietatile, tablourile, termopanele si… ouale. Asta din urma era o gluma. Cu totii ne-am putut ului de aglomerarea de lucruri din casa respectivului fost demnitar. Opere de arta de-a valma, incat frizau prostul gust.

Covorase, tablouase, statuete, colectii de toate soiurile si din toate culturile, ca te intrebai cum se puteau odihni oamenii aceia printre ele. Am aflat cu acea ocazie si parerea psihologului: sunt persoane care traiesc un profound sentiment de nesiguranta si incearca sa-l compenseze prin acumularea de lucruri si obiecte. Daca sunt bogati, unele scumpe. Daca sunt saraci, unele ieftine. Nu contreaza, multe sa fie.
Asa m-am hotarat sa renunt la colectia mea de pungi si pungulite salvate in caz de „poate mai imi trebuie”. Iar daca stau sa ma gandesc, chiar si cand nu aveam „colectia” la indemana, nu mi s-a intamplat sa-mi trebuiasca o punga si sa nu gasesc pana la urma una!…

Cauza psihologica a constipatiei
Exista o teorie indrazneata printre practicantii medicinei „neoficiale”. Cum ca orice boala sau dezechilibru fizic isi are cauza intr-o greseala pe care o facem cu mintea. Si mai ales daca perseveram in acea greseala. De exemplu, zgarcenia produce boli de inima, iar barfa, reumatism. A depozita lucruri care in realitate nu-ti mai trebuie ar fi cauza psihologica a constipatiei. Nu este inca demonstrat stiintific, si s-ar putea sa mai treaca timp pana la inventia aparatului care sa intregistreze „formele-gand”. Dar pana atunci putem verifica fiecare. Garantat vom simti un minunat sentiment de… usurare! 🙂

Spor la treaba!

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale