Barbatii si femeile sunt diferiti. Nu exista nici o indoiala. Iar noi, femeile, ne dorim atat de mult ca ei sa ne inteleaga!
Ai vrea ca el sa nu mai pufneasca nervos cand tu vorbesti cu mama ta la telefon pentru a 10 oara. Ti-ai dori ca el sa nu se mai simta exasperat de toanele tale din timpul sarcinii sau dinainte de ciclu. Si speri ca intr-o zi sa priceapa si el ca pentru tine, „incet si pe indelete” e mai placut ca „repede si pasional”. Pentru asta ai nevoie de cateva ponturi. Iata unele dintre ele:
Sindromul premenstrual
Esti nervoasa, sau apatica, si gata sa izbucnesti in orice clipa. Stie si el ca in „zilele delicate” e mai bine sa fie grijuliu si precat. Nu e momentul sa iti critice budinca sau sa observe ca „parca te-ai mai ingrasat”. Cat ai fi tu de stapana pe tine, hormonii tropaie in sus si in jos si e greu sa-i tii in frau. Comparatia cea mai potrivita cu ce simti tu atunci: ce ar simti el daca n-ar dormi vreo doua-trei zile.
Starea de oboseala, epuizare nervoasa si irascibilitate, senzatia de „am ajuns la capatul puterilor”, nu e familiara barbatilor decat daca ar fi privati de somn pentru un interval mai mare de timp. Asa ca data viitoare cand mai comenteaza, propune-i acest experiment, si apoi te va intelege!
Greata din timpul sarcinii
Mai mult de jumatate dintre femeile insacinate au greturi in primul trimestru de sarcina. Daca ai ghinionul sa te afli printre ele, probabil ca el e deja foarte ingrijorat din cauza fetei tale palide si pentru ca nu poti sa pui nimic in gura. Veti avea un copil, pentru Dumnezeu! Dupa mintea lui, ar trebui sa mananci chiar mai mult. Ori tu abia rontai un biscuit, si bei doar suc de lamaie. Ca sa te inteleaga, trimite-l intr-o croaziera pe mare. Dupa doua zile o sa aibe exact senzatia pe care o ai tu acum. „Raul de mare” se aseamana cel mai bine cu „greturile matinale”…
Putina istorie
Multi psihologi considera ca diferentele dintre barbat si femeie provin din felul in care traiau oamenii cu mii de ani in urma. Societatea pe care o vedem noi azi este relativ recenta. Un fel al lucrurilor care a durat zeci de mii de ani nu putea sa nu lase urme in „memoria noastra colectiva”. Imagineaza-ti comunitatile stramosilor nostri in care barbatii mergeau la vanatoare sau la lupta, iar femeile ramaneau acasa, cresteau copiii si cultivau pamantul. Ei erau tacuti si concentrati, si isi strigau din cand in cand ordine scurte.
Femeile, pe de alta parte, comunicau in voie cat era ziua de lunga. Poate ca ne-a intrat deja in sange, asa ca femei care se strang la un loc si palavragesc voioase este tot ce poate fi mai firesc! Izoleaza-te numai tu si el intr-un apartament si peste un timp (mai lung sau mai scurt) ceva n-o sa mai fie in regula. El o sa tanjeasca dupa actiunile „ca baietii” iar tu vei fi frustrata constatand ca el nu asculta si nu vorbeste nici pe departe asa de bine ca prietena ta cea mai buna.
Cat despre preludiu… Se spune ca barbatii, nevoiti sa suporte rani si lovituri pe tot corpul si-au pastrat sensibila doar zona sexuala. In rest, cu cat mai „batatorit” si mai insensibil, cu atat mai bine. De aceea ei apreciaza ca afectuasa abordarea directa. Nici un barbat nu se va simti ofensat daca o sa ii pui mana pe slit, in timp ce il privesti inrdaznet in ochi. In schimb, femeile prefera o apropiere invaluitoare, mangaieri pe tot corpul, si resimt ca neplacuta abordarea prea abrupta si direct „la tinta”.
Data viitoare cand o sa te deranjeze treaba asta, nu incerca sa-i explici. Doar arata-i cum ai prefera de fapt sa-ti faca, cu propriile lui maini.
Foto: Shutterstock