A fost sex sau n-a fost?

.

Bill Clinton a comis sperjur cu seninătate, convins că sexul oral nu se pune la socoteală ca sex. Nu doar fostul preşedinte american, ci şi fiecare din noi are propriile delimitări în această privinţă.

Râsu-plânsu în cuplu

Dacă nu femeile ar fi cel mai adesea cele rănite, ar fi chiar amuzant să auzim cum clasifică bărbaţii activităţile sexuale.

Pentru majoritatea bărbaţilor, sexul înseamnă penetrare. Sexul oral e un fel de desert sau serviciu inclus în ofertă, cam ca micul-dejun la pensiune. Adulterul nu e adulter dacă în timp ce te culci cu secretara te gândeşti la soţia plecată la muncă în altă ţară…

Pentru o femeie, s-ar putea ca pierderea virginităţii să fie un subiect de dezbatere. De exemplu, dacă himenul este intact, dar totuşi ai făcut sex, te mai poţi considera virgină? (se întreabă unele mironosiţe)

Dacă penetrarea şi prezenţa a cel puţin unui penis în ecuaţie sunt condiţii pentru ca ceea ce se petrece în pat să treacă drept sex… atunci ce înseamnă sex  pentru o lesbiană? Avem două perspective care se ciocnesc: cea a culturii din care provenim şi cea personală. În adolescenţă, când suntem plini de elan şi dispuşi să încercăm orice măcar o dată, puterm să ne simţim ca după sex şi când primim primul sărut de la altcineva, fie el de sex opus sau nu.

Diferenţa între Brokeback Mountain şi sporturile de contact

Americanii au o vorbă destul de amuzantă care constituie norma neoficială prin care se poate stabili dacă ceea ce se petrece între doi bărbaţi e gay sau nu: „e gay doar dacă testiculele se ating”. Problema e că nu se spune şi cum, sau cu ce…

Oricum, delimitarea între ce e şi ce nu e sex diferă de la un individ la celălalt, în funcţie de cât de multe norme sociale respectă şi cât de multă importanţă acordă experienţei personale. Astfel, o colegă din liceu îmi povestea că la o petrecere, cu ceva alcool la bord, îşi”făcuse de cap” cu o prietenă… fără să îi treacă prin cap pe moment că ar fi putut considera că a făcut sex cu o altă femeie, din moment ce pentru ea, la acea vreme, sex însemna prezenţa unui penis cel puţin.

Dacă toţi avem cel puţin concepţia generală a ceea ce constituie sexul între un bărbat şi o femeie, cei cu preferinţe sexuale mai… diversificate sunt pe cont propriu cum s-ar spune. În definitiv, sexul este o chestiune de limite personale şi de modul în care înţelegem să ne împăţim intimitatea cu altcineva. Un bărbat poate să considere că nu este infidel soţiei dacă face sex cu un alt bărbat, şi la fel o femeie se poate simţi nevinovată dacă se consolează în braţele altei femei în absenţa soţului. Problemele apar când definiţii şi delimitări personale diferite intră în conflict.

Pentru o persoană geloasă, chiar şi cel mai mic semn de afecţiune arătat de partener altcuiva reprezintă un gest sexual.

Un consens asupra naturii sexului

Ok, şi pentru că am vorbit despre definiţii personale şi despre cât de fluide sunt ele, este cazul să dăm şi câteva repere. Indiferent ce considerăm noi că este sex, dacă organele genitale sunt implicate şi există un risc de infectare cu boli transmisibile sexual, atunci avem doi oameni puşi într-o situaţie de vulnerabilitate reciprocă.

Vulnerabilitatea este inerentă sexului, oricum şi cu oricine l-am experimenta. În definitiv, indiferent ce delimitări personale avem în materie de ce constituie sex şi ce nu, vulnerabilitatea e un criteriu bun după care să ne ghidăm acţiunile. Ideal ar fi ca ele să fie ghidate şi de simţul răspunderii şi maturitate, caz în care orice se întâmplă între doi adulţi responsabili este plăcut şi are şanse de a se repeta.

De asemenea, atunci când cunoşti pe cineva nou, este bine să discuţi deschis care sunt limitările şi concepţiile fiecăruia despre ce este sau nu este sexul şi mai ales să ajungeţi la un consens asupra a ceea ce este acceptabil pentru amândoi.

Nu ar fi rău să te gândeşti la ce înseamnă sex pentru tine şi pentru ceilalţi, care sunt limitele pe care le respecţi, dar la care nu te gândeşti prea des şi dacă modul în care priveşti sexul s-a schimbat în decursul anilor.

Intră în comunitate şi discută cu prietenele tale de pe Unica.ro ca să vezi cât de diferiţi suntem cu toţii atunci când vine vorba de sexualitatea noastră.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton