Banii pot reprezenta o provocare uriașă pentru sănătatea oricărui cuplu. Tu poți fi o persoană calculată și strângătoare, în timp ce el preferă să arunce cu banii în stânga și în dreapta. Pentru mai mult echilibru în relație, aspectul financiar trebuie discutat de la un moment încolo. În acest fel, puteți înțelege care sunt obiectivele voastre individuale și vă puteți face împreună planuri importante pe termen lung. Un studiu internațional arată că există o legătură directă între viața armonioasă într-un cuplu și modul în care banii sunt gestionați, 55% dintre cei care se declară fericiți în relația lor împărțindu-și bugetul cu partenerul. Mai mult, potrivit CNBC, aproximativ 50% dintre cupluri consideră banii ca principalul factor de stres din relație.
5 greșeli cu banii pe care le faci când ești într-o relație:
- Nu căutați cele mai eficiente căi de a vă rezolva problemele
Pentru un cuplu care a ajuns la primul copil, această perioadă poate fi extrem de solicitantă în privința bugetului. Un studiu publicat în 2017 de către European Consumer Report arată că patru din zece părinți au cheltuit peste bugetul lor, pentru a le putea satisface toate nevoile copiilor lor, un cuplu aflat în această situație intrând în categoria grupurilor vulnerabile din punct de vedere financiar. Astfel de solutii financiare rapide și flexibile se pot dovedi extrem de utile pentru cuplurile care caută cele mai eficiente metode de a-și depăși problemele financiare iminente într-un astfel de moment al vieții.
- Nu discuți cu partenerul despre provocările financiare
Discuțiile cu iubitul tău despre bani pot fi ciudate la început, dar sunt foarte sănătoase. Stabiliți-vă o perioadă lunară în care să abordați acest subiect, pentru a putea decide cum vă împărțiți facturile casei și care sunt prioritățile. Fuga de acest subiect poate reprezenta un factor decisiv care vă poate influența negativ viitorul relației. Nu ascundeți banii unul de celălalt, decât dacă pregătiți o surpriză plăcută pentru un eveniment special și fiți cât se poate de deschiși în această privință.
- Nu vă stabiliți ținte comune în privința banilor
În scenariul în care chiar discutați despre bani și vă cunoașteți limitele financiare, este foarte important pentru sănătatea relației voastre să reușiți să vă stabiliți ținte comune financiare. Fie că vorbim despre bugetul alocat unei vacanțe sau despre banii pe care vreți să îi strângeți lunar împreună. Potrivit unui raport realizat la nivel European, 26% dintre gospodăriile din România nu au niciun fel de economii, motiv pentru care sunt extrem de expuse instabilității financiare.
- Nu vă acordați spațiu personal când vine vorba despre bani
Autonomia este, la rândul ei, importantă într-o relație. Tu și partenerul tău trebuie să aveți acces la puțină flexibilitate cu banii, pentru micile plăceri ale fiecăruia. Până la urmă, sunteți diferiți și aveți, până la un punct, pasiuni diferite. Acordați-vă reciproc această relaxare.
- Nu gestionați corect diferențele de venituri
Când vă faceți planuri, luați în considerare și confortul celuilalt. În mod clar, veniturile voastre nu sunt egale, însă fiecare trebuie să aibă un cuvânt egal de spus. În clipa în care cel care va câștiga mai mult va considera că trebuie să i se acorde dreptate tocmai din acest motiv, atunci vor apărea și problemele în relație.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: ESB Professional