Cum se face şi cât costă recoltarea de celule stem

.

Află cât costă prelevarea, transportul, procesarea şi depozitarea celulelor stem extrase din sângele ombilical, dar şi ce paşi trebuie parcurşi pentru a beneficia de ele.
Cu siguranţă ai auzit despre posibilitatea de a stoca celulele stem din sângele ombilical al copilului tău, o măsură de precauţie care îi poate salva viaţa – sau viaţa unui frate – dacă cel mic suferă de una din cele 70 de boli care se pot vindeca în prezent prin transplant de celule stem – leucemii aucte şi cronice, limfoame, anemii grave, talasemii, boli ale sistemului imunitar.

Primul caz în care se folosesc celulele stem

În România, primul transplant de celulele stem ombilicale va avea loc la sfârşitul anului 2010. Beneficiarul este un băieţel de cinci ani care suferă de talasemie majoră, o boală ereditară de sânge care îl forţează să suporte transfuzii în fiecare lună sau chiar mai des.

Căutând o modalitate de a-l salva, părinţii lui au decis să mai facă un copil ca să folosească sângele ombilical al acestuia. Din fericire, fetiţa lor nu s-a născut cu boala genetică a fratelui său şi, mai mult, este compatibilă 100% cu el.
Celulele stem recoltate la naşterea ei îi vor asigura o viaţă normală şi lungă frăţiorului.

Ce trebuie să faci pentru prelevarea celulelor stem

Dacă vrei şi tu o asemenea asigurare de viaţă pentru copilul tău, primul lucru de făcut este desigur contactarea unei companii care se ocupă cu aşa ceva. Specialiştii Cord Blood Center spun că ideal este să faci asta nu mai târziu de luna a şasea sau a şaptea de sarcină. Dacă eşti hotărâtă să mergi mai departe vei primi acasă contractul pe care îl studiezi, îl semnezi şi îl trimiţi firmei respective. Urmează să primeşti acasă kitul de recoltare, care include toate materialele necesare la naştere.

Cum se face şi cât costă recoltarea de celule stemAcest kit îl pui în bagajul pentru maternitate şi ai grijă să ajungă la medicul tău în momentul naşterii. Dacă acesta nu ştie cum să facă recoltarea, reprezentanţii firmei specializate îl vor instrui înainte de Ziua Z pentru că trebuie respectate anumite reguli aşa încât sângele să nu fie contaminat.

La naştere, medicul decide dacă este oportun să facă recoltarea, în sensul că dacă există complicaţii el va alege desigur să efectueze manevrele necesare pentru supravieţuirea mamei şi copilului, lăsând la o parte prelevarea de sânge placentar.

Dacă prelevarea a avut loc, imediat după naştere cineva din familia mamei va anunţa firma care va trimite un curier să preia sângele.

Ce se întâmplă cu celulele stem în laborator

 
De aici, proaspăta mămică nu mai poate decât să aştepte, timp în care specialiştii analizează şi prelucrează sângele primit.  Acesta ajunge mai întai într-o cameră de triaj unde stă la frigider până în momentul când îi vine rândul la prelucrare. După ce se verifică integritatea pungii şi documentele ataşate, proba ajunge într-un laborator numit „camera curată”, unde are loc procesarea propriu-zisă.

Află în pagina următoare cât costă recoltarea şi depozitarea celulelor stem!

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton