Istoria a consemnat-o pe împărăteasa Sisi, soția împăratului Franz Joseph al Austriei, drept cea mai frumoasă femeie din Europa. Dar care a fost prețul?
Imaginea veselă pe care actrița Romy Schneider o arată în filmul „Sisi” are prea puține lucruri în comun cu adevărata prințesă a Austriei, care suferea de bulimie și anorexie, recurgând la metode bizare pentru a-și menține greutatea de 50 de kilograme (la o înălțime de 1,72 metri) și talia de doar 47 de centimetri.
Căsătorită la vârsta de 16 ani cu împăratul Franz Iosif, care avea 23 de ani, obsesia ei legată de greutate a început la vârsta de 25 ani și s-a accentuat cu cele patru sarcini. Se cântărea de câteva ori pe zi, mânca foarte puțin și făcea sport până la epuizare. Totul pentru siluetă! Plimbările în ritm alert, drumețiile, orele de sport făceau parte din programul ei zilnic, indiferent dacă se afla la Viena sau în călătorie.
Atunci când ajungea să cântărească 50 de kilograme, prințesa, pe numele său real Elisabeta de Wittlebach, renunța în totalitate la mâncare și se „hrănea” doar cu suc de fructe și lapte, iar corsetul era mereu foarte strâns pentru a-și menține talia de viespe.
În apartamentul său, Sisi avea cele mai moderne aparate de gimnastică, printre care o bară, inele, paralele sau frânghie pentru cățărat. De asemenea, împărăteasa Austriei urma cursuri de scrimă, despre care spunea că o ajută să își păstreze mobilitatea și sănătatea.
Tot pentru siluetă, Sisi făcea băi de abur și de ulei de măsline cald, urmate de dușuri reci ca gheata, combinație care îi stimula circulația sanguină. Petrecea aproape o zi întreagă în camera de baie, atunci când își spăla părul lung cu un amestec special, preparat din coniac și 12 gălbenușuri de ouă, iar noaptea dormea cu talia înfășurată într-un prosop umed și cald, fiind de părere că astfel va slăbi.
Stilul de viață, obsesia pentru silueta excesiv de firavă și obiceiurile alimentare nesănătoase și-au pus rapid amprenta asupra stării de sănătate a lui Sisi. După ce a împlinit 30 de ani, ea a început să sufere, pe rând, de anorexie nervoasă, sciatică, reumatism și edeme cauzate de subnutriție.
La 10 septembrie 1898, la Geneva, în Elveţia, Sisi, în varsta de 61 de ani, a fost înjunghiată. Asasinul ei, Luigi Lucheni, i-a străpuns inima cu un cuţit. Pentru că după incident a reuşit să se deplaseze pe propriile picioare şi plaga a avut dimensiuni extrem de mici, împărăteasa n-a realizat că rana este mortală, iar ultimele ei cuvinte au fost: „Ce mi s-a întâmplat?”.