Succesul sau fericirea? Tu ce alegi?

.

Succesul nu este cheia fericirii. Fericirea este cheia succesului. Dacă îți place cu adevărat ceea ce faci, vei avea succes.” — Albert Schweitzer

În majoritatea cazurilor, clienții mei au obiective legate de succes sau de fericire. Dacă ar trebui să alegi între cele două, ce ai alege? Ați putea spune că oricine ar alege fericirea. {i totuși am întâlnit oameni care au spus că de fapt succesul este ceea ce-i face fericiți.

Un fost coleg ne întreba adesea ce înseamnă fericirea. Răspunsurile erau date mai în glumă, mai în serios, dar de fiecare dată mă puneau pe gânduri. Mă întrebam dacă în continuare aceleași lucruri mă fac fericită sau dacă s-a schimbat ceva și dacă ceea ce mă face fericită pe mine ar face fericită orice femeie. Fericirea ar putea fi: o zi însorită în plină iarnă, zâmbetul copilului tău imediat după ce s-a trezit, o rețetă pe care ai gătit-o prima dată care ți-a ieșit perfect, o bere cu prietenii, fără nicio grijă…

Citește și: Amalia Enache, despre pandemia de coronavirus: Am fost naivă. Foarte naivă

În diferite etape ale vieții au fost lucruri diferite care îmi bucurau sufletul. În copilărie, orice moment de joacă în curtea blocului, vara petrecută la bunici cu cățărat în copaci, cules de căpșune sau mers pe motocicleta condusă de vară-mea până în satul vecin. În adolescență, un album Alanis Morissette ascultat în loop, apoi Nirvana și Metallica, ieșit cu colegii după ore, zile de naștere sărbătorite în casă, dar cu muzică și mâncare bună, repetițiile pentru concerte cu trupa în care cântam la pian electric și voce. La facultate, fericirea mi-a adus-o întâlnirea cu viitorul meu soț, căsătoria, primul copil.

La job mă simțeam împlinită când vedeam oamenii din echipa mea zâmbind, când după o întâlnire importantă reușită cu șefii din structura regională ne îmbrățișam și ne felicitam reciproc, când prezentam rezultatele. Într-un cuvânt, eram fericită când simțeam că am cu adevărat o echipă și că fac parte dintr-o echipă.

Apoi fericirea mi-a adus-o al doilea copil și noul parcurs profesional, ceea ce mă face să mă simt împlinită acum.

Cred că fericirea poate fi de mai multe feluri. Cea de moment, cum poate fi bucuria de a revedea pe cineva drag. Cea continuă, care poate fi familia, copiii, casa, prietenii. Cea pe termen mediu, când ai un job care îți aduce cu adevărat satisfacție. Dar cum știi dacă poți fi mai fericit decât ești acum? Momentele de fericire pe care ți le amintești cel mai des devin puncte de referință pentru viitoarele experiențe, care ar putea veni la o intensitate sau cu o frecvență mai mare sau mai mică.

Deseori, când vorbim despre job, vorbim despre succes; când este vorba despre viața personală, vorbim despre fericire. Oare acasă nu putem avea succes sau la job n-am putea fi fericiți?

Succesul nu este cheia fericirii. Fericirea este cheia succesului. Dacă îți place cu adevărat ceea ce faci, vei avea succes”, spunea Albert Schweitzer, câștigător al Premiului Nobel pentru Pace.

Citește și: Cum să ne împrietenim cu schimbarea

Dar ce este succesul? Este când simți că ai o viață profesională împlinită? Este când poți cumpăra orice îți dorești fără să te gândești cum îți va afecta starea financiară? Este când îți poți lua câte vacanțe vrei oricând îți dorești? Sau momentul în care ți-ai atins obiectivele legate de carieră poate fi considerat momentul tău de succes? Oare este suficient? Sau începi din nou să cercetezi, să muncești și să lupți pentru următorul succes? Cum putem măsura succesul? Pentru cineva, o strângere de mână acompaniată de „ai făcut o treabă bună!” poate fi suficient pentru a simți că are succes. Altcineva, doar după ce a primit un premiu important în domeniul său de expertiză, consideră că are succes.

Unul dintre clienții mei și-a dorit să devină popular pentru a avea succes. Oare este o regulă că, dacă ești popular, sigur ai și succes? Ce înseamnă să fii popular? Pentru un adolescent poate însemna să aibă sute de aprecieri în social media. Un angajat poate considera că este popular când, pe lângă aprecierea șefului și a colegilor, este printre cei mai căutați colegi pentru sfaturi. Pentru un antreprenor, recomandările din partea clienților și creșterea numărului de cereri poate fi un indicator bun de popularitate. Când angajații sunt mândri că fac parte dintr-o echipă, își admiră șeful și îl consideră inspirațional, înseamnă că managerul respectiv poate fi considerat popular. În concluzie, popularitatea poate însemna lucruri diferite pentru fiecare dintre noi și poate veni împreună cu succesul. Și totuși poți fi fericit fără să fii popular.

Cred că atât succesul, cât și fericirea înseamnă lucruri diferite pentru fiecare dintre noi și ceea ce mă face pe mine fericită sau să am succes nu va funcționa la fel pentru ceilalți. Răspundeți la întrebarea ce vă face cu adevărat fericiți și veți fi mai aproape de a găsi calea spre succes.

 

Ultima modificare august 28, 2020 3:57 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale