Stela Toderașcu, coaching de carieră: „În cazul unei schimbări majore, mulți oameni rămân blocați în starea inițială”

.

La începutul perioadei căreia nu vreau să-i spun nici carantină, nici stare de urgență, ci, mai degrabă, schimbare, îmi imaginam cum va fi peste o săptămână, o lună sau la vară. Încercam să mă bucur de faptul că suntem împreună toată familia și putem comunica mai des decât am făcut-o vreodată. Asta până când totul a devenit o rutină și m-am trezit în filmul „Ziua Cârtiței”.

În a doua săptămână după anunțarea stării de urgență, mă tot gândeam ce aș putea face diferit, cum aș putea să ajut stând acasă. Într-o seară mi-a venit ideea de a oferi sedințe de coaching pro-bono pentru câțiva antreprenori care începuseră deja să aibă probleme sau își doreau să-și dezvolte afacerea în noile condiții. Foarte prompt m-au contactat persoane din domeniile cele mai diverse, de la organizare de evenimente, agenție full service, artă, vânzări directe sau blogging. Unii m-au molipsit cu optimismul și dorința de a nu renunța la angajați, proiecte și business. Alții mi-au transmis incertitudinile legate de supraviețuirea afacerii. Indiferent de situație însă, dacă au fost nevoiți sau nu să-și regândească businessul, faptul că cineva i-a ascultat a fost primul pas către găsirea opțiunilor pentru viitor. Și pentru fiecare dintre ei cuvântul-cheie a fost: schimbarea.

În cazul unei schimbări majore, mulți oameni rămân blocați în starea inițială, într-o stare de șoc, așteptând ca momentul să treacă și totul să revină la ce a fost înainte. După perioada de șoc, unii simt nevoia de a sta de vorbă și pășesc astfel pe drumul către acceptarea schimbării, alții simt frustrare, se închid în sine și refuză noua perspectivă. Este firesc, dar, chiar dacă reacționăm diferit, toți trecem prin aceleași etape. La început negăm schimbarea, ne întrebăm de ce ni s-a întamplat tocmai nouă sau tocmai acum. Apoi, cu orice informație nouă, unii devin mai furioși, alții, mai deschiși să exploreze oportunitățile, aleg să meargă într-o direcție. În cele din urmă, majoritatea acceptă schimbarea. Dar ce facem mai departe? Cum evoluăm? Ce putem face diferit?

După acceptarea schimbării, apare progresul cu tot ce am învățat din noul context și cu implementarea ideilor venite din explorarea noilor opțiuni.

Oportunitatea de a învăța acum e mai mare ca oricând, cu acces gratuit pentru diverse cursuri sau specializări. Pentru cei care ar fi vrut sa facă altceva în viață, poate fi acum momentul potrivit pentru o reconversie profesională. Este momentul să decidem ce vom face începând de mâine. Da, de mâine. Nu de săptămâna viitoare sau de când se va renunța complet la restricții.

Citește și Top 3 seriale cu și despre tineri, pe care nu ai voie să le ratezi dacă ai sub 20 de ani

Îi invit pe cei care se gândesc la un nou parcurs profesional să răspundă la întrebările de mai jos, să-și exploreze opțiunile și să-și contureze un plan de acțiune.

Călătoriți în viitor și vă vedeți peste doi ani în noul job, mulțumită și fericită pentru că l-ați ales. Care este acest job? De ce resurse ați avut nevoie pentru a face această schimbare?

Cum puteți accesa resursele necesare acum și care ar fi prima acțiune pe care ați face-o de mâine pentru a porni pe noul drum?

Stela Toderașcu este specializată în coaching de carieră și gestionarea schimbării și are o vastă experiență de leadership, fiind Associate Certified Coach. Pe Stela Toderașcu o puteți găsi pe site-ul stelatoderascu.com sau îi puteți scrie la coach@stelatoderascu.com.

Citește și Adrian Asoltanie, trainer financiar: „Cine nu învață lecțiile trecutului repetă anul… 2010”

Ultima modificare iunie 29, 2020 1:13 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale