Sărbători în perioada distanțării sociale: ghid de supraviețuire

.
De multe ori, probleme noastre încep când ne construim în minte proiecții false. Nu suntem nici primii, nici ultimii care cad pradă miturilor despre sărbători.

Suntem obișnuiți să ne imaginăm Crăciunul ca într-un basm, ne desprindem proiecții dintr-o faimoasă reclamă la băuturi răcoritoare. Sărbătorile vin, dar cum vin și cum pleacă este o altă poveste… de iarnă. În acest prezent pandemic care pare să ne spună că nu am fost cuminți anul ăsta, Moșul ne aduce restricții și distanțări sociale.

Oricât de mult ne-ar fi puse la încercare iarăși reziliența și capacitatea de adaptare, trebuie să ne amintim că fiecare dintre noi ascunde în el resurse uitate sau insuficient explorate. Vom descoperi despre noi că suntem mai puternici decât credem când vom aborda problemele unui final de an pandemic cu răbdare, blândețe și înțelepciune.

Citește online gratuit numărul de ianuarie al revistei Unica

Crăciunul, timpul perfect pentru armonie în cuplu – sau nu?

Din observațiile mele clinice, când după ani de muncă la creșterea calității relației, lucrurile ajung să se armonizeze într-o familie, relația de cuplu va funcționa din ce în ce mai bine de câte ori apare o piatră de încercare. Când însă lucrurile merg deja rău, orice eveniment care pune o presiune asupra cuplului poate accentua falia deja existentă între parteneri.

Înaintea acestui an dificil, sărbătorile se aflau deja în prima jumătate a oricărui chestionar despre stres și factorii de stres. Și asta pentru că ele accentuează lupta dintre partenerii unui cuplu, jocurile de putere și astfel conflictele sunt inerente. Diferențele dintre cei doi pot apărea la suprafață mai pregnant decât în oricare altă perioadă a anului.

Printre cele mai frecvente teme de discuții se află stabilirea bugetului pentru sărbători: în cuplurile cu greutăți financiare găsirea banilor pentru cadourile copiilor și masa de Crăciun poate genera discuții aprinse. Apoi goana după cadouri, împărțirea responsabi­lităților legate de curățenie, preparatul hranei, organizarea mesei de Crăciun.

În situații stresante se intensifică și critica și cicăleala în cuplu, iar dacă intervine perfecționismul, vor exista dificultăți serioase. Tensiuni pot apărea și când, în funcție de restricțiile în vigoare și de nivelul de anxietate, trebuie stabilit cum, unde, cu cine va fi petrecută sărbătoarea – familia apropiată sau extinsă?

Crăciunul, o sărbătoare de poveste în care cu toții suntem împreună și fericiți – sau nu?

În realitate, multe persoane pot suferi deziluzii în această perioadă a anului.

În cabinet întâlnesc deseori oameni pentru care sărbătorile nu au avut nimic magic în copilărie – de la traumele de durată provocate de câte un părinte abuziv și scandalurile din familie până la sărăcia lucie, atât de specifică multor familii în comunism sau în anii ’90, care făcea imposibilă vizita lui Moș Crăciun – sau a lui Moș Gerilă.

Desigur, există și cealaltă parte, a celor care au avut parte de sărbători liniștite, într-o atmosferă de căldură familială. Copilăria însă a rămas o amintire, iar părinții nici ei nu mai sunt de mult. Dacă prezentul este unul plin de singurătate, atunci pe masa de Crăciun apar regretele, lacrimile și suspinele.

Aceste stări pot varia de la o tristețe trecătoare la depresie profundă, însă trebuie să luptăm cu ele. Pe cei mai curajoși îi sfătuiesc să facă pace cu trecutul scriindu-le o scrisoare celor care nu mai sunt printre noi și de care le este dor. Le pot scrie ce au învățat în acest an dificil, cum le-a fost, ce momente bune au avut, când au râs și când au plâns. Pot lăsa apoi scrisoarea într-unul dintre locurile care le erau dragi acestora, de exemplu.

Citește și: De ce relația cu mama ta determină succesul relațiilor sentimentale

Câteva sfaturi utile pentru sărbători mai ușoare, dacă vă aflați într-un cuplu

Deciziile pot fi luate în comun. Nu acționați singure, consultați-vă partenerul.

Acceptați diferențele de ritm. Femeile sunt mult mai rapide în a acționa, având și abilitățile antrenate în timp. Nu vă așteptați, de exemplu, ca partenerii să poată face o curățenie la fel de temeinică, la fel de repede. Consultați-vă și îi puteți lăsa să aleagă responsabilitățile pe care le îndeplinesc mai cu tragere de inimă.

Și aici tonul face muzica. Observați-le eforturile și complimentați-i.

La cumpărături ajutați-i cu comunicarea unor sarcini specifice, întocmirea unor liste.

Planificați din timp bugetul și cadourile. Cumpărați online, cu condiția să nu lăsați livrările pentru ziua de 24 decembrie…

Dacă nu prea vă înțelegeți cu socrii (fie că stați cu ei, fie că trebuie doar să socializați puțin timp) vă puteți gândi la o activitate plăcută care să aibă loc la finalul zilei. Vă va fi mai ușor să treceți peste vizitele neplăcute, creierul setându-se mai ușor pe recompensa care va veni.

Pentru a vă schimba perspectiva mentală vă puteți gândi și că a petrece timp cu persoane mai puțin agreabile este ca un antrenament psihic: antrenarea toleranței la frustrare. Puteți lucra astfel cu emoțiile negative, cu furia sau cu impulsivitatea. Altfel cum puteți schimba un tipar? Vă puteți observa propriile gânduri, emoții și reacții. Puteți alege ce spuneți, dacă și cum. A-i accepta și pe cei care ne provoacă este un act de bunătate și compasiune.

Dacă vă petreceți sărbătorile singură

Folosiți strategia ca și cum. Să ne comportăm ca și cum nu am fi singuri, să ne organizăm spațiul și mediul în care locuim, să ne îmbrăcăm adecvat, să gătim tradițional, învingând astfel blocajele și capcanele minții.

Rămâneți active. Fugiți de renunțări, izolare mentală și emoțională, pasivitate.

Dăruiți pentru a primi – a dărui timp și energie, a vă implica în cauze sociale poate fi o autostradă cu dublu sens: dăruind, vom dobândi! Lângă noi putem găsi oameni care au nevoie de susținere, suport emoțional și ajutor material sau instrumental.

Astfel, putem organiza pentru perioada sărbătorilor, și nu numai, campanii de strângere de jucării, îmbrăcăminte, alimente pentru cei mai nevo­iași, copii, adulți sau bătrâni. Putem găti și dărui alimente unor case de bătrâni sau de copii abandonați. În ziua de Crăciun putem merge să petrecem puțin timp cu oamenii aflați în suferință, păstrând desigur măsurile de protecție. Astfel de activități sunt doar câteva, aici și creativitatea voastră poate intra în acțiune.

Citește și: E timpul să vorbim despre deblocările erotice

Recomandare cărți

Antrenează-ți creierul. Strategii și tehnici de transformare mentală, de Joe Dispenza – colecție: Biblioterapia. Preț: 57 lei

Creierul nostru are o calitate formidabilă, numită plasticitate, schimbându-și organizarea ca urmare a procesului de învățare și a experiențelor de viață. Putem așadar modifica felul în care privim ceea ce ni se întâmplă, gândurile care ne produc suferință și ne țin pe loc, în primă fază prin simpla lor conștientizare.

Prin antrenament mental, autodisciplină și perseverență, meditație și expunere sistematică la experiențe noi schimbarea este la îndemâna oricui. Rețeta se află chiar în paginile acestei cărți. Veți afla că experiențele noi sunt un pas absolut necesar pentru a ne elibera de vechile tipare.

Telescopul optimistu­lui. Fii prevăzător într-o lume necugetată, de Bina Venkataraman – colecție: Biblioterapia. Preț: 65 lei

Într-o lume în care satisfacția instantanee a devenit normă, am uitat să luăm decizii înțelepte pe termen lung. Bina Venkataraman propune câteva soluții concrete pentru binele omenirii. Fost consilier în administrația Obama pe probleme privind schimbarea climatică și director de politici globale la MIT, ea reușește să identifice cu mare precizie schimbările surprinzătoare, dar întru totul realizabile, pe care le putem face.

Excelent documentată și captivant scrisă, cartea abundă în idei utile, de care avem nevoie mai mult decât oricând ca să facem alegeri chibzuite pentru viitorul nostru, al generațiilor următoare și al planetei.

VEG: Preparate ușoare & delicioase pentru toți, de Jamie Oliver – colecție: Seria Jamie Oliver. Preț: 120 lei

Jamie Oliver, unul dintre cei mai iubiți și citiți bucătari din lume, se întoarce cu idei pentru cele mai savuroase preparate vegetale. Cu toții încercăm să includem cât mai multe legume în alimentație, fie pentru a ne îmbunătăți sănătatea, fie pentru a reduce costul hranei sau a proteja planeta. Dacă doriți să adoptați un stil de viață vegan, să luați o pauză de la carne două zile pe săptămână sau dacă, pur și simplu, doriți să
încercați arome noi și surprinzătoare, această carte este pentru voi!

Un moment de ascensiune. Cum emanciparea femeii schimbă lumea, de Melinda Gates – colecție: Biblioterapia. Preț: 55 lei

Fete de nici 10 ani, obligate să se căsătorească, femei cărora le este interzis prin lege să iasă pe stradă dacă se duc altundeva decât acasă sau la muncă. Ființe chinuite care nu știu ce este odihna și nu au parte nici măcar de o vorbă bună din partea soților. Sunt doar câteva exemple ale unei situații inadmisibile: într-o vreme în care conceptul de „emancipare a femeii“ a devenit ceva banal în unele medii occidentale, în alte zone din lume femeile suportă nedreptăți revoltătoare.

Nu te lăsa, de Glennon Doyle – colecție: Biblioterapia. Preț: 45 lei

După douăzeci de ani în care s-a lăsat pradă mâncatului și băuturii, drogurilor și iubirilor nocive, după multă suferință, confuzie și vinovăție, Glennon Doyle s-a hotărât să nu se lase doborâtă și să înceapă să lupte. Și-a descoperit astfel chemarea: să ne facă să ne simțim mai bine cu propriile trăiri interioare, dezvăluindu-le pe ale sale, fără mască, fără ascunzișuri, fără prefăcătorii.

Destăinuirile sale au avut un impact imens și au dat naștere unei adevărate mișcări sociale, apărute în jurul Momastery.com, comunitatea online pe care a fondat-o.

Motive pentru a zâmbi, de Zig Ziglar – colecție: Cărți Cheie. Preț: 40 lei

Cartea de față reprezintă ajutorul spiritual de care ai nevoie pentru a te confrunta plin de seninătate cu propria existență, deoarece transformă înțelepciunea, răbdarea și umorul în aliați de nădejde pentru învingerea adversităților.

Fiecare dintre noi are nevoie de un cuvânt bun, de susținere, pentru a putea trece peste dificultățile cotidiene. Cartea lui Zig Ziglar îți oferă sfaturile de care ai nevoie, istorisiri care îți fac ziua mai bună, precum și citate pline de tâlc ale unor personalități din diverse domenii. Toate acestea te vor ajuta să ai o viziune optimistă asupra vieții și a relațiilor dintre oameni, necesară pentru împlinirea personală și atin-gerea scopurilor propuse.

De ce bărbații sunt neglijenți, iar femeile, mereu prevăzătoare, de Allan și Barbara Pease – colecție: Seria Allan & Barbara Pease. Preț: 29 lei

Femeile nu spun exact ce vor să facă bărbații, iar aceștia nu înțeleg limbajul indirect al partenerelor lor. Comunicarea în cuplu este un continuu vals, la care, dacă nu respectați pașii de dans, o să ajungeți mereu să vă călcați pe picioare. Sau să vă cicăliți. Sau, mai rău, să vă despărțiți. Autorii consideră că secretul armoniei constă în împărțirea rezonabilă a responsabilităților în cuplu, în comunicare și în înțelegerea reciprocă a partenerilor. O carte amuzantă, ce oferă soluții ușor de pus în aplicare, numai bună pentru sărbători fericite!

Vă doresc un Crăciun frumos, în care să găsiți lumină și putere interioară. La orice greutate, amintiți-vă cum ați reușit să depășiți în trecut situații similare. Fiți alături emoțional de cei dragi, chiar dacă e posibil să fiți separați fizic. Sărbători cu bine!

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton