Monica Jitariuc, specialist în comunicare: „Un adult petrece în medie patru ore pe telefon“

.
Monica Jitariuc este trainer de comunicare și social media, masterandă la SNSPA, Studii Vizuale și Societate. Preocupată de noile tehnologii și de impactul lor în viața noastră, ne invită la un detox digital estival.

„Se spune că, atunci când ceva ți se dă gratis, de fapt marfa ești tu“

Se spune că, atunci când ceva ți se dă gratis, de fapt marfa ești tu. Google, Apple, Facebook, Amazon (GAFA, cum mai sunt ele numite prin Silicon Valley) ne-au dat totul gratis. Mai mult, ne-au cerut mai puțin efort și ne-au dat din ce în ce mai mult confort. Nu ne mai batem capul pe unde să o luăm cu mașina în orele aglomerate, stelele date de prieteni ne ajută să mergem la sigur când ieșim la restaurant, Trip Advisor ne scutește de dileme în vacanță (anulând la pachet și bucuria dată de explorarea locurilor necunoscute), like-urile și share-urile numeroase validează public oameni, opinii, idei.

Odată cu sporirea confortului s-a lucrat la reducerea riscului, o dimensiune atât de importantă a psihologiei umane. Riscul, în special cel asociat deciziilor, devine mai mic pe măsură ce avem mai multe informații la dispoziție – realitatea augmentată ne arată cum ne stă cu părul roșu, cu rujul portocaliu sau cu rochia aia galbenă. Nu mai intru în zona de inteligență artificială și machine learning, care simplifică procesele de luare a deciziilor până la înlăturarea completă a nevoii chiar de a decide (da, inteligența artificială chiar va comanda singură lapte când se va termina sticla din frigider).

Monica Jitariuc, specialist în comunicare si trainer social media

„Ne ținem mai mult telefonul în mână decât ne ținem persoana iubită de mână“

Așadar, confort mai mare, risc mai mic – ar trebui să fim cu toții mai fericiți la prima vedere. Totuși suntem mai nefericiți ca niciodată, zic statisticile, și asta are legătură directă cu timpul petrecut pe telefon. Chiar… v-ați gândit vreodată că ne ținem mai mult telefonul în mână decât ne ținem iubitul sau iubita de mână? Un studiu făcut de Moment (o aplicație care contorizează timpul petrecut pe smartphone-uri) anul trecut arată că un adult petrece în medie patru ore pe telefon. Un sfert din timpul cât stăm cu ochii deschiși vedem în față ecranul luminos al telefonului mobil, așa că nu e de mirare că dependența de tehnologie a fost declarată boala secolului.

La boli noi, nume noi: „nomofobie“ (no mobile phobia) este frica de a nu avea acces la telefonul mobil. Dependența de internet a fost declarată în China tulburare clinică și catalogată drept „cea mai mare amenințare pentru sănătatea publică“ în rândul adolescenților, iar Manualul de diagnostic și clasificare statistică a tulburărilor mintale include în prezent și dependența de internet. Recomand volumul lui Adam Alder, „Irezistibil. Dependența de tehnologie și afacerile din spatele ei“, pentru a afla mai multe despre circumstanțele specifice epocii digitale care facilitează apariția dependențelor.

Vi s-a întâmplat să stați pe telefon (ați observat că zicem „stau pe telefon“, aluzie la pasivitatea leguminoasă în care intrăm la lumina ecranului) și să nu știți când a trecut jumătate de oră? Ce ați aflat? Că au loc sau urmează să aibă loc muuulte evenimente la care nu veți ajunge – sunteți pe canapea, remember? –, că o prietenă are o rochie nouă, că o amică pleacă la mare și alta citește o carte? Mie mi se întâmplă asta zi de zi.

Ce facem în timp ce citim ce fac alții? Dăm scroll ca să aflăm și mai mult. Luăm telefonul cu noi la baie, ca nu cumva să se întâmple ceva în lume și noi să ratăm. Boala asta nouă ne afectează pe toți într-o mai mică sau mai mare măsură și vestea proastă e că nu se poate trata ușor. Vestea bună însă e că se poate vindeca sigur prin conștientizare continuă și #digitaldetox – pauză de tehnologie.

Duminica asta hai să nu ne atingem de telefoane, ce ziceți? Când venim de la muncă, ce-ar fi să lăsăm telefoanele în hol? Vara asta pe plajă ce-ar fi să ne bucurăm de paharul de prosecco fără să afle despre asta toată lumea de pe internet? Ce-ar fi să tragem cu urechea la ce se vorbește pe prosopul de lângă? Sau să nu zicem nimănui de pe Instagram că suntem la mare?

Să atingem, să ne uităm în ochi, să ne ținem de mână, să ne certăm în realitate și să ne împăcăm, să respirăm conștient, adânc. Să rămânem cu ochii în soare. Să stăm ochi în ochi. Să fim atenți. Să luăm cina împreună. Să ținem aproape. Să ne vedem. Să ne ascultăm. Să facem mese cu prietenii. Să ieșim la vin. Să povestim pe bune. Să fim împreună. Fără telefon. Fără social media. Sunt atâtea altele de simțit în realitate. Și e dovedit științific că tocmai acestea altele ne fac mai fericiți.

Text de Monica Jitariuc

Sursă foto: Shutterstock, arhivă personală

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton