De la ce vârstă pot viziona copiii filme și desene animate. Reguli care să-l ferească pe copil de excesul expunerii la un ecran. Necesitatea explicațiilor din partea adulților cu privire la diferențele dintre lumea personajelor fictive și realitate. Dragi părinți, împărtășesc cu voi experiența copiilor mei cu lumea filmelor și a desenelor animate!
„Eu sunt Elsa și tu ești Anna” își împart fetițele mele rolurile și de aici urmează o joacă nesfârșită în care dau frâu imaginației și creativității. Cearșafurile devin pelerine, pilotele și pernele se transformă în palate de gheață, iar dialogurile dintre ele sunt savuroase pentru cine le ascultă joaca.
Alese cu atenție, filmele pentru copii și desenele animate pot fi sursă de inspirație!
De-a lungul celor aproape șapte ani de când am devenit mamă am observat că desenele animate pot fi o sursă bună de inspirație pentru jocul copiilor și pot fi educative. Nu am fost de acord cu acest lucru de la bun început, fără să fi avut o teorie personală în care să cred cu tărie.
Mai degrabă era legat de faptul că nu mi-am dorit să-i văd pe copii stând fără limită în fața televizorului sau să prefere acest mod de a petrece timpul în detrimentul jocului liber.
Ce să facem ca vizionarea desenelor animate să nu le dăuneze copiilor? Repere pentru părinți
să stabilească o limită și să nu se lase cu crize de plâns când trebuie închis televizorul
să îndrume copilul să vizioneze producții educative, care să nu conțină violență, care să-i stimuleze imaginația și care să-i transmită o stare de bine
Reguli sănătoase:
timpul vizionărilor să fie delimitat de alte activități
nu se mănâncă în timp ce copilul se uită la desene
televizorul nu trebuie să funcționeze în fundal ore întregi
în cazul copiilor mai mici ar trebui să le vorbim des despre faptul că personajele sunt imaginare, fictive. O astfel de comunicare inițiată de părinte îl ferește pe copil de situații periculoase, cum ar fi imitarea unui personaj care deschide fereastra și zboară, și nici nu lărgește excesiv paleta de mituri de la Iepurașul de Paște și Zâna Măseluță la animale care vorbesc și au trăsături umane.
La ce desene animate se uită copiii mei? Recomandări pentru copii între 2 și 6 ani
„Charlie & The Alphabet”, „Charlie & The Numbers” și „Billy and BamBam” sunt trei show-uri difuzate de BabyTV și adresate celor mai mici privitori. Charlie este un băiețel simpatic care, cu ajutorul poveștilor și cântecelor create în jurul literelor și al cifrelor, îi ajută pe copii să se familiarizeze cu alfabetul și cu cifrele, prin joc.
Billy și BamBam sunt două personaje colorate și vesele care se joacă și se distrează cu obiectele din jurul lor, din casă sau din natură. Îi inspiră și îi provoacă pe cei mici să fie creativi, să transforme în jucărie orice le pică în mână, să râdă cu poftă! Fiecare episod se termină cu un cântecel!
Dacă tot am pomenit de cântecele aș spune că, însoțite de video, acestea mi se par extrem de potrivite pentru copiii de 2 ani. Sunt destul de scurte și puteți stabili împreună cu copilul la câte să se uite, în așa fel încât timpul vizionării să nu fie prea lung. Povestea clipului este ușor de urmărit, iar succesiunea cadrelor este mai lentă, fără să-l suprasolicite pe copil. La acest capitol menționez seriile: „Dave and Ava” , „Bob the Train” și LooLoo Kids”, disponibile pe YouTube.
O să simțiți cu siguranță momentul în care copilul vostru este pregătit să se uite la episoade mai lungi de desene animate, cu acțiuni mult mai complexe și mai dinamice. De la vârsta de 4 ani copiii mei se uită cu mare plăcere la „Patrula cățelușilor”, o serie ajunsă la sezonul 8 și difuzată de postul Nickelodeon. Este povestea a șase cățeluși salvatori conduși de căpitanul lor, un băiețel de 10 ani pasionat de tehnologie, care au în fiecare episod o misiune de salvare în comunitatea în care trăiesc.
Copiii învață despre curaj, prietenie, muncă în echipă, respect, spirit justițiar și sunt provocați să creeze împreună cu frații sau cu prietenii tot felul de jocuri. „Patrula cățelușilor” sau „Paw patrol” este disponibil acum la cinema și în varianta film cu o durată de 1 oră și 28 de minute.
„Eroi în pijama“
La aceeași categorie de desen animat cu acțiune dinamică și complexă încadrez și celebrii „Eroi în pijama“, serie difuzată de Disney Junior și Netflix. Se află încă pe lista copiilor mei, care își doresc să urmărească acest desen animat influențați și de discuțiile cu partenerii lor de joacă.
Amaya, Connor și Greg sunt trei copii care în timpul zilei fac activități obișnuite vârstei lor, dar care noaptea se transformă în supereroi. Ar fi ideal ca vizionarea să se facă alături de un adult care din când în când să ofere anumite explicații copiilor.
Lista noastră de desene animate educative mai cuprinde: „Llama Llama”, „Puffin Rock”, „Peppa Pig” și „Pompierul Sam”, disponibile pe Netflix. Se mai amuză uneori cu Mr. Bean și cu Tom și Jerry care se dau în spectacol pe HBO Kids.
Filme de văzut în familie
În materie de filme pentru copii de la 6 ani plus, dar care le vor face mare plăcere și adulților, recomand:
„Oblio – The Point”, o producție veche, dar încărcată de mesaje extrem de actuale, un film animat muzical despre un băiețel atipic, care se naște cu capul rotund într-o lume în care totul are un țugui. Oblio împreună cu cel mai bun prieten al său, un cățel, pleacă într-o călătorie inițiatică. Este un film în care copiii, dar și adulții, învață despre toleranță și despre acceptarea diferențelor, care până la urmă ne fac unici.
„Wall-E“ o producție Pixar, un film inteligent despre protejarea planetei, foarte atractiv vizual și auditiv pentru copii, care învață cât de important este să protejăm mediul înconjurător. În plan secund, adulții și adolescenții sunt martorii unei înduioșătoare povești de dragoste.
„Angela’s Christmas” și „Angela’s Christmas wish” sunt două filme de pus pe lista de vizionări din preajma Crăciunului, și nu numai. Povestea Angelei este despre familie, credința că dorințele pot deveni realitate, bunătate și compasiune.