Shiva fără Shakti înseamnă moarte. Shakti fără Shiva înseamnă haos. Cam așa sună principiul de bază al spiritualității tantrice. Shiva, sau arhetipul universal masculin, reprezintă verticalitate, forță, putere și decizie. Shakti, arhetipul feminin, reprezintă energie, creativitate, viață.
Dar până la urmă ce mai este și cu Tantra asta? Unii susțin că este o religie, alții că este o formă de manipulare care spală creiere, unii bărbați speră că practicând-o vor deveni idolii femeilor, iar unele femei că vor ajunge să-și domine în acest fel bărbații. Nimic mai fals. Tantra este doar o metodă de autocunoaștere. Tantra nu este despre alții, ci în primul rând despre noi înșine. Iar cea mai importantă lecție este că nu vei putea iubi cu adevărat pe nimeni până când nu te vei iubi pe tine.
Intr-o societate a dezechilibrelor, iubirea a căpătat forma dominației unuia dintre parteneri asupra celuilalt, acesta fiind unul dintre principalele motive ale despărțirii cuplurilor. Dominația apare cel mai des la nivelul relației sexuale, unul dintre parteneri asumându-și rolul de lider. Diferența majoră la iubirea tantrică este că aceasta este bazată pe echilibru. Cei doi parteneri se transfigurează în Shiva și Shakti și crează echilibrul perfect. Pentru că așa cum suna enunțul de la început, unul nu poate exista fără celălalt. În erotismul tantric, cei doi iubiți dintr-un cuplu, bărbat și femeie, nu se supun nici unei comparații între ei, întrucât reprezintă elemente complet diferite. Și astfel, unul nu poate fi situat mai sus sau mai jos decât celălalt. Rezultatul este unul uimitor, cei doi conlucrând la construirea unui întreg perfect și nu irosindu-și puterile într-o luptă pentru supremație. În egală măsură fiecare dintre ei înțelege astfel necesitatea absolută a existenței celuilalt, acest aspect contribuind la stabilitate.
Un alt neajuns al societății moderne este că sexualitatea a luat locul erotismului. Bărbați sau femei sunt grăbiți în a acumula cât mai multe experiențe sexuale, nerealizând că acestea nu sunt decât simple forme ale aceluiași tip de relațional ce nu are prea mari șanse de reușită pe termen lung. Atunci când afirm acest lucru nu contest utilitatea unei deschideri sexuale cât mai mari. Ceea ce spun este că de multe ori se uită un principiu de bază. Tot tantric, mama ei de Tantra. Și anume că un relațional erotic trebuie construit la mai multe niveluri energetice, iar nivelul sexual este doar primul dintre acestea. Trebuie să existe o comunicare la nivelul afectiv, al inimii, cât și la nivelul aspirațiilor. Doar în clipa când cuplul comunică la aceste trei niveluri energetice, el poate ajunge la actul erotic.
Insatisfacția femeii apărută din ce în ce mai frecvent din motive de lipsă a preludiului sau a unu act sexual ce se termină înainte ca ea să atingă măcar un prim orgasm ar trebui să fie un motiv suficient de bun pentru a încerca să descoperi calea tantrică. La fel cum pentru bărbat bucuria de scurtă durată, generată mai mult de orgoliul de a avea o femeie decât de satisfacția actului în sine, ar trebui să îi deschidă interesul pentru aceeași cale.
Așa cum am afirmat, tantra este o metodă. Poate fi studiată un timp oarecare sau o viață întreagă. Fiecare dintre noi poate găsi în ea și asimila ceea ce i se potrivește. Nu este o religie și nu te va spăla nimeni pe creier decât dacă vei dori acest lucru chiar tu. Este doar o cale spre a te cunoaște mai bine și a fi mai fericit.
Când nu scrie ficțiune urbană, Andre Spirtaru predă cursuri despre cum să scrii un roman sau oferă consultații de coaching relațional. Îi puteți citi textele pe unica.ro săptămânal și îl puteți găsi și pe www.andreispirtaru.ro sau Instagram @andrei.spirtaru.