Realitatea societății în care trăim este drama. Relațiile dintre oameni se fac și se desfac cu viteza luminii și auzim, sau mai grav trăim această în fiecare zi.
Faptul că X și Y, cuplul anului, s-au despărțit pe motiv că el nu a dus gunoiul sau mai știu eu ce, nu ar fi nici o problemă. Ar putea chiar să ne amuze sau să ne dea un prilej de bârfă (chiar dacă nimeni dintre noi nu recunoaște că ar face asta). Partea urâtă apare atunci când problema este în curtea noastră. Faptul că nu ne mai înțelegem cu partenerul sau partenera de viață, că nu ne putem concentra la locul de muncă, că avem din ce în ce mai puțini prieteni și nu contenim a ne certa cu cei rămași, este în mod clar un semnal că avem probleme nerezolvate cu noi înșine. Cu toate că prima reacție este de a da vina pe ceilalți pentru ceea ce nu ne convine în viața noastră, adevărul este că de cele mai multe ori problema suntem chiar noi.
Soluția clasică este vizita la psiholog, urmată de altă vizită, apoi de alta și tot așa până când respectivul devine o realitate a vieții noastre de zi cu zi. Aud frecvent de oameni care fac asta de ani buni, oameni pe care nu mă pot stăpâni să nu-i întreb de ce prelungesc la nesfârșit această terapie, care de bună seamă nu le-a adus o rezolvare a problemelor. Departe de mine dorința de a minimiza rolul psihologilor în societatea noastră. Psihologul însă nu ne rezolvă problemele. El doar ni le scoate la iveală, se erijează într-o oglindă perfectă în care poți să vezi în tine, iar asta poate dura foarte mult timp atunci când nu ești pregătit să te confrunți cu realitatea.
În ultima perioadă au apărut însă și multe alte variante pentru a ne cunoaște și a ne vindeca traumele emoționale. Una dintre acestea este terapia constelațiilor familiale, metodă ce combină psihologia cu role playing-ul și utilizarea proiecțiilor energetice. Trebuie să afirm că am fost sceptic în ceea ce o privește până când am participat la o sedință de acest fel. Prima impresie a fost cea a unei terapii clasice de grup, cu oameni asezați pe scaune în jurul unui facilitator, așteptând de la acesta pastila magică. Metoda însă a fost diferită de ceea ce mi-am imaginat și absolut fascinantă, întrucât oferă participanților o perspectivă diferită asupra propriilor traume. Totul începe când unul dintre participanți dorește să facă o constelație într-o anumită problemă pe care dorește să și-o înțeleagă sau să și-o rezolve. El este invitat lângă facilitator, care îl roagă să împărtășească grupului problema sa, apoi îl chestionează asupra intenției sale legată de respectiva problemă.
Ceea ce urmează iese din categoria terapiilor clasice și poate părea cumva amuzant la prima vedere. Subiectul este invitat să desemneze o persoană din grup care să fie proiecția energetică a intenției lui. Apoi, rând pe rând, facilitatorul îl îndeamnă să scoată din grupul participanților alte persoane ce vor reprezenta proiecțiile energetice ale oamenilor ce au fost implicați în problema subiectului. Fiecare dintre aceștia vor juca un rol, urmând unele indicații scenice induse, dar având și o mare libertate de exprimare proprie.
Apoi subiectul nostru este invitat lângă facilitator și tot ce are de făcut este de a privi din afară situația care i-a generat lui problema sub forma unei improvizații teatrale. Dinamica oamenilor aleși îi oferă posibilitatea de a privi din exterior situația iar în marea majoritate a cazurilor să găsească soluția într-un timp record. Pentru a mă convinge de rezultatele metodei am construit o constelație în jurul unei probleme personale rămasă nerezolvată de mult timp și rezultatul a fost unul imediat. În egală măsură am acceptat și participarea mea în constelațiile altor persoane din grup pentru a mă analiza cum joc rolul impus și am rămas surprins să constat că multe dintre reacțiile mele erau generate de conectarea emoțională la problema celui ce generase jocul, fiind marcat de proiecția sa energetică.
Cu toate că în ultimii ani metoda a început să fie predată la cursurile de psihologie, în continuare mulți specialiști nu o agrează. Fără a avea studii de specialitate, pot spune însă că pe parcursul a două zile de constelații familiale, am văzut oameni eliberați de traumele lor. Și asta pe repede înainte, fără a pierde ani întregi de introspecții. Prin urmare, dacă sunteți în căutarea unei soluții pentru rezolvarea problemelor emoționale, nu ar strica să vă informați și în această direcție. Pe mine m-a ajutat.
Când nu scrie ficțiune urbană, Andre Spirtaru predă cursuri despre cum să scrii un roman sau oferă consultații de coaching relațional. Îi puteți citi textele pe unica.ro săptămânal și îl puteți găsi și pe www.andreispirtaru.ro sau Instagram @andrei.spirtaru.