Cum îi putem face pe tineri interesați de artă?

.
Cât de mult mai apreciază tinerii arta în prezent? În funcție de mediul în care cresc, răspunsul poate să varieze. Un lucru este cert însă: nu este niciodată prea târziu pentru a pune bazele unei educații artistice.

Scriu în Unica de peste doi ani. De obicei, la liber, fără temă impusă – am scris de la texte despre violență și hate speech online la texte cu recomandări de podcasturi, de la împrumutat rubrica unei cauze (vizibilitatea mamei în spațiul public) la digital minimalism – douăzeci și cinci de materiale fixe.

Pentru acest număr am primit pentru prima oară temă – cadou de aniversare a colaborării, cred. Cum îi orientăm pe tineri către artă. O să încerc mai jos să traduc întrebarea, apoi voi încerca niște răspunsuri și voi da câteva recomandări. Sper să aveți răbdarea să le căutați, să le dați follow și să vă conectați cu unele dintre propunerile mele. Vă vor îmbogăți.

Cum să îi facem pe tineri interesați de artă

O să iau orientarea drept apetit și o să traduc întrebarea astfel: cum îi putem face pe tineri interesați de artă? Dar de ce ar trebui să fie tinerii interesați de artă? Argumentele sunt aceleași pentru toate artele: nevoia de exprimare, curiozitatea de a vedea cum se traduc în diverse medii emoții și situații cu care se pot identifica.

Arta face vizibile lucruri complicate, greu de exprimat altfel. La ace­tea se adaugă puterea incredibilă a simbolului conținut de artă. Pentru că identitatea personală este în șantier intensiv în perioada tinereții, arta și consumul responsabil de artă pot ajuta enorm la construirea de fundații solide, de fundamente personale chestionate și așezate.

Educația artistică ar trebui să înceapă cât mai devreme, ca parte din educarea gustului și a sensibilității. Selectarea conținutului și a surselor care produc acest conținut este o mare provocare însă. Disponibilitatea online pare să simplifice lucrurile. Spre exemplu, tururile virtuale ale muzeelor sunt o oportunitate extraordinară. Oare câte școli vor propune elevilor acum, în aprilie, când e Săptămâna Altfel, să facă tururi virtuale de muzee?

Cultura artistică și conectarea la arta contemporană pot fi făcute în multe feluri, o listă (deschisă) de sugestii mai jos. Sunt locuri în care te poți întâlni cu arta contemporană și artistele sau artiștii care o produc sau galeriile care o contextualizează și o promovează.

Arta și artiștii se pot accesa peste tot și cu siguranță tinerii își găsesc surse și resurse interesante pe platforme de la YouTube la TikTok. Eu o să propun o listă de artiști de urmărit pe Instagram, platforma vizuală și mediul interesant pentru artiste și artiști – mulți oferă pe conturile lor acces la artă și procesul de creație, documentându-l. Poate îi căutați, poate le dați mai departe.

Listă cu artiști de urmărit pe rețelele de socializare

@dominescu, artistă vizuală, pasionată de arta textilă, @covrigue, desene esențializate și lacrimi, @otto constantin, seria Of, Ce Dor, Check-In, Ce Jale! și tot restul feedului, @miruna radovici, pictură și ilustrație, cont serios și neserios, @predapam, Adriana Preda, @Lea.Rasovszky, artistă și cofondatoare Matka, asociație care urmărește implicarea în acțiuni sociale, educaționale și culturale, precum și promovarea culturii și a artelor în general, cu un accent special pe arta contemporană.

Recomand conturile de social media ale galeriilor și mai ales site-urile lor (plus vizitare IRL oricând vi se ivește ocazia) precum Mobius, Galeria Posibilă, Suprainfinit Gallery, H’Art, Sector 1 Gallery, Nicodim Gallery, Marian Ivan Gallery, GAEP, Anca Poterașu Gallery, Plan B (în Cluj și Berlin), Jecza Gallery, în Timișoara. Acestea propun constant dis­cursuri artistice proaspete. Brave. New. Art.

Unele galerii au și shop pe site, unde găsiți lucrări la prețuri diverse, merită aruncatăă o privire. Știți că arta e o investiție bună. Data viitoare când vreți să faceți un cadou la o nuntă sau la un botez, la o aniversare importantă sau unei persoane importante pentru voi, luați în considerare și arta contemporană ca opțiune. O să fie o surpriză plăcută și un cadou care dăinuie.

YouTube este de asemenea o resursă extrem de utilă în introducerea în artă. O să mă limitez la conținut local și vă invit să intrați pe canalul de YouTube al Asociației Culturale Contrasens. Recomand în special seria Access Art unde zece dintre cei mai importanți critici și istorici de artă români, curatori și profesori vorbesc în zece interviuri despre arta contemporană românească, 1989-2020.

„Arta nu este un lucru; este o cale“ – Elbert Hubbard.

Vă doresc căi interesante și îmbogățitoare. Dacă aveți sugestii pentru mine, le aștept la [email protected]țumesc Leei Rasovszky, pentru sugestii, și Roxanei Gamarț, pentru ajutor.

Vezi şi care sunt cele 7 arte frumoase și cum au apărut ele!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton