Auzim tot mai des vorbindu-se despre parabeni. Sunt prezenţi deopotrivă în cosmetice şi în alimente. Dar ştii ce sunt şi în ce măsură trebuie să îi eviţi sau nu? Află totul despre parabeni!
Parabenii sunt o familie de conservanţi foarte frecvent prezenţi în produsele cosmetice industriale, dar şi în alimentele procesate. Pot produce alergii de contact, iar folosirea lor în produsele cosmetice este reglementată încă din anul 1976. Adevărata polemică s-a declanşat în 2003, când un studiu britanic a scos la lumină o posibilă legătură dintre parabeni şi cancerul de sân.
Parabeni accceptabili versus parabeni de evitat
Există mai multe feluri de parabeni. Cei mai utilizaţi sunt metilparabenul, etilparabenul, propilparabenul şi butilparabenul. O parte dintre ei pot perturba sistemul reproducător sau endocrin. De asemenea, unii sunt suspectaţi că ar avea un efect estrogenic care accelerează apariţia tumorilor de sân. Sunt de evitat: butilparabenul şi propilparabenul . Acceptabili: metilparabenul (se găseşte şi în natură, în afine, mure, vanilie etc.) şi etilparabenul.
Variante naturale în loc de parabeni
E liminarea parabenilor din produse îi obligă pe fabricanţi să îi înlocuiască folosind conservanţi naturali sau formule care permit o bună conservare naturală, care se degradează mai greu. Mai nou, au apărut cosmetice şi alte produse pe care se specifică: „fără parabeni”.
Fără conservanţi, produsele industriale nu au o durată prea mare de viaţă. Se pot înlocui cu: alcooluri – nu sunt la fel de eficace şi provoacă uscarea pielii; uleiuri esenţiale – pot fi alergenice pentru piele; sorbat de potasiu – este suspectat ca fiind un factor de hiperactivitate pentru copii; benzil-alcool – face parte din cele 26 de substanţe parfumante alergenice. Tu încerci să eviţi parabenii sau nu ţi-e teamă de ei?