Ce plante sunt sănătoase toamna

.

Fie că mergi să le culegi singură sau le cumperi de la piaţă, merită să fii atentă la plantele de leac care apar toamna pentru a putea să îţi faci un stoc de sănătate curată.
Fructele de cătină şi măceşele sunt surse importante de vitamina C. Se pot culege până în noiembrie şi te vor feri toată iarna de răceli. Dr. farmacist Ovidiu Bojor îţi dezvăluie bogăţia plantelor de toamnă şi te sfătuieşte cum să le conservi ca să ţină toată iarna.

Afinul

Unde îl găseşti: creşte în zona montană. Ce culegi: fructe şi frunze. Recomandări: insuficienţă venoasă cronică şi complicaţiile care survin (varice, varicoflebite, tromboflebite etc.), diabet, digestie dificilă, infecţii cu Escherichia Coli, cistite, diaree. Contraindicaţii: constipaţie cronică. Mod de administrare: funzele sub formă de infuzie (una-două linguriţe la o cană cu apă). Se beau două-trei căni pe zi. Fructele se consumă proaspete sau congelate (200 g pe zi), uscate (50-100 g pe zi), sub formă de sirop (50 g de două ori pe zi) sau ca decoct (100 g fructe la un litru de apă). Se bea întreaga cantitate pe parcursul unei zile. Se mai pot consuma sub formă de afinată, în cazul celor cărora alcoolul le este permis.

Cătina

Cătina Unde o găseşti: pe coaste râpoase, nisipoase şi prundişuri. Ce culegi: fructele. Recomandări: ca polivitamină naturală, antioxidant, energizant. Mai e recomandată în stări alergice, boli endocrine, hepatite, anemii, astenii etc.; uleiul din seminţe de cătină vindecă arsurile, este cicatrizant în ulcerul gastric şi duodenal. Contraindicaţii: nu se cunosc. Mod de administrare: sub formă de sucuri, siropuri, marmeladă sau gem. Sucul, în amestec de o parte fructe zdrobite şi trei părţi miere, este un bun energizant. Fructele se mai pot conserva în miere şi se consumă o lingură pe zi din acest amestec.

Măceşul

Unde îl găseşti: este întâlnit în toate regiunile ţării noastre – de la malul mării şi până la zona montană, poţi întâlni tufe de măceş chiar şi în oraşe. Ce culegi: fructele. Recomandări: conţine vitamina C naturală (procentul variază în funcţie de zona de unde este culeasă, cel mai mare fiind la măceşele care cresc la munte) şi A, Bl, B2, B3, B4; scade permeabilitatea şi fragilitatea vaselor capilare; are acţiune diuretică indicată în afecţiuni renale şi hepatice. Contraindicaţii: nu prezintă. Mod de administrare: sub formă de infuzie (una-două linguriţe fără „mustăţi” la o cană cu apă – se beau două-trei căni pe zi); fructele se pot prepara sub formă de gem sau pastă. Uleiul rezultat din presarea „mustăţilor” conţine cantităţi apreciabile de vitamina E.

Vitamina C, absolut necesară

Este o substanţă necesară în desfăşurarea normală a celor mai importante procese biologice: sinteza hormonilor corticosuprarenali şi asimilarea acidului folic. Un alt rol important îi revine în metabolizarea şi eliminarea toxinelor din medicamente. Contribuie şi la sinteza noradrenalinei şi a substanţelor intracelulare, cum este, de exemplu, colagenul. Vitamina C are un rol important în răspunsul imunitar la stres şi la infecţii bacteriene şi virale. Carenţa în vitamina C se constată, în special, la marii consumatori de alcool, la fumători şi la cei care au o dietă dezechilibrată, din care lipsesc fructele şi legumele. Stresul, expunerea îndelungată la frig, exerciţiile fizice în exces duc la o creştere a proceselor oxidative ale plasmei, iar în toate aceste situaţii e indicat un supliment de vitamina C naturală. Studii recente au arătat că lipsa sau carenţa acesteia reprezintă un factor de risc în plus în cardiopatia ischemică.

Vezi şi arnica- beneficii și remedii pe bază de arnică!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton