Una dintre cele mai răspândite proteine din corp, colagenul are un rol esențial în menținerea elasticității și fermității pielii. Până în jurul vârstei de 20 de ani, pielea secretă în mod natural o cantitate de colagen care face ca tenul să radieze de prospețime. După 20 de ani, însă, cantitatea de colagen începe să scadă, ceea ce duce, inevitabil, la apariția ridurilor și la pierderea fermității pielii. Pentru a ști cum să creștem nivelul colagenului din piele, e important să aflăm care sunt factorii care duc la scăderea acestuia și, de asemenea, ce să includem în alimentația noastră.
Expunerea solară – Nu mai sta la soare fără să folosești creme de protecție solară, dacă ții la frumusețea tenului tău! Marea capcană este că efectele nocive ale expunerii la soare nu se văd imediat, ci în timp, când va fi mai greu să corectezi ridurile apărute din această cauză. Nu mai bine le previi folosind produse cu SPF minimum 30?
Fumatul – Fumul de țigară este alt factor care ar putea reduce nivelul colagenului. Atenție, mai ales dacă nu ești fumătoare, poți evita scăderea colagenului din piele, evitând să stai în locurile în care se fumează.
Deshidratarea – „Bea doi litri de apă pe zi!” nu este doar o lozincă, ci parte dintr-un stil de viață pe care trebuie să-l adopți, deoarece, în acest mod, celulele din piele se dezvoltă normal și produc colagen.
Produsele din carne – Consumă carnea de pui, vită, curcan sau cerb ca sursă de proteine, deoarece conțin toți aminoacizii esențiali pentru corp și au rol în menținerea unui nivel optim al colagenului în piele.
Produsele lactate – Include în alimentația ta lapte, brânză, iaurt, pentru a ajuta pielea să producă mai mult colagen.
Alimentele ce conțin acizi grași Omega 3 – Pe cât posibil, mănâncă destul de des pește precum somon, sardine sau cod. Alte alimente bogate în Omega 3 sunt nucile și cajuul.
Fructe – Alege fructe proaspete cu conținut mare de Vitamina C: portocale, căpșune, kiwi, coacăze, prune, struguri negri, fructe de pădure.
Legume – Evident, ca și în cazul fructelor, trebuie să-ți îndrepți atenția către legumele ce conțin Vitamina C: ardei roșii, broccoli, spanac, roșii, varză, vinete, andive, conopidă.