Părul poate prevesti atacul de cord. Află cum!

.
Corpul ne transmite semnale de fiecare dată când ceva este în neregulă, iar noi suntem datori să fim atenți la acest limbaj. Dacă unghiile, palmele, ochii sau tenul ne avertizează în legătură cu anumite afecțiuni, și părul joacă un rol important în descoperirea unor boli, cum ar fi cele de inimă.

Oamenii de știință au descoperit că un conținut ridicat de cortizol, hormonul stresului, în organismul nostru, poate atrage, în scurt timp, un atac de cord. O echipa de medici canadieni a descoperit recent cum compoziția firului de păr poate ajuta individul să știe dacă și când va face un infarct, ajungând la concluzia că există un marker biologic care îl poate anunța cu câteva luni înainte de a avea loc.

Astfel, cortizolul, al cărui nivel din organism poate fi măsurat la analizele de sânge, urină și salivă, și care poate fi principalul resort al unui infarct, poate fi detectat și în podoaba capilară. Nu pe firul de păr, pentru că este un țesut mort, însă în foliculul acestuia, unde ajunge datorită circulației sanguine, prin vasele de sânge din scalp.

Citește și: Fă-ți acest tratament pe timp de noapte, ca să te trezești cu un păr superb

Profesorii Stan Van Mind și Gideon Koran, de la Universitatea de Vest, Ontario (Canada), au descoperit, în urma examinării a 56 de subiecți care au suferit atac de cord, că nivelul de cortizol prezent în podoaba capilară a acestora era mult mai ridicat comparativ cu al subiecților care nu suferiseră un atac de cord.

Cercetătorii au realizat că în urină, salivă și sânge poate fi determinat nivelul de cortizol acumulat în câteva ore. În schimb, firul de păr stochează această informație timp de aproximativ 10 luni, astfel că se poate vedea foarte clar cât de predispus ești să faci infarct.

Citește și: Obiceiuri care îți distrug firul de păr fără ca tu să știi

”Stresul este o problemă seroiasă a lumii moderne, afectându-ne sub multe forme viața și sănătatea. Acest studiu este util atât pentru domeniul cercetării, cât și pentru medici, pentru că astfel știi ce să previi și cum să combați. Doctorii îți pot prescrie medicamente care să ajute la reglarea nivelului de hormoni și să te ajute să dormi sau să nu mai fii anxios”, a declarat T.S. Wiley, unul dintre coordonatorii studiului.

”Inima iubește cortizolul, însă în doze foarte mici. Acest organ nu-și poate face treaba bine, dacă nu primește și puțin cortizol. Însă un nivel crescut pune probleme celulelor, mai ales dacă le este ”administrat” pe tot parcursul zilei, săptămână de săptămână”, a adăugat Wiley.

Foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton