Cum la Mănăstire este interzis consumul de carne, călugării au deveni experți în prepararea unor meniuri pe bază de pește, singura carne permisă. Unul dintre aceștia este Părintele Efrem, care încântă călugării cu bucate care mai de care mai gustoase.
De la ciorbă de pește, la salate sau perișoare de pește, părintele face minuni în bucătăria mănăstirii Dervent din județul Constanța.
Pasionat al gastronomiei și al artelor plastice, Părintele Efrem face mâncăruri care mai de care mai deosebite. Printre acestea se numără și micii din pește.
Foto: Părintele Efrem, cu mici pregătiți pentru grătar (Facebook: Efrem Bandarica)
Feliile de pește (fitofag a folosit părintele) se pun în apă cu sare și zeamă de lămâie preț de câteva minute. După aceea se scurg bine şi se pun în robotul de bucătărie alături de ceapă, usturoi, mirodenii şi pesmet.
Totul se toacă mărunt, folosind funcţia „pulbere” pentru a obţine o pastă. Se adaugă uleiul, sare şi piper şi se amestecă puţin pentru omogenizare.
Compoziția se pune la rece timp de o oră.
„După aceea, pe un platou, cu mâinile puțin umede, modelăm mititeii care se pot face la grătar sau într-o tigaie antiaderentă. Un sfat – mititeii merg foarte bine cu tahina (pastă de susan) sau cu iaurt gros”, a spus părintele.
Dacă folosești tigaia antiaderentă, aceasta trebuie încîlzită bine și unsă cu ulei, după care se prăjesc micii ușor, cât să se rumenească, dar să nu se usuce.