Mici din pește, rețeta părintelui Efrem de la mănăstirea Dervent

.
Cum la Mănăstire este interzis consumul de carne, călugării au deveni experți în prepararea unor meniuri pe bază de pește, singura carne permisă. Unul dintre aceștia este Părintele Efrem, care încântă călugării cu bucate care mai de care mai gustoase.

De la ciorbă de pește, la salate sau perișoare de pește, părintele face minuni în bucătăria mănăstirii Dervent din județul Constanța.

Pasionat al gastronomiei și al artelor plastice, Părintele Efrem face mâncăruri care mai de care mai deosebite. Printre acestea se numără și micii din pește.

Mici din pește, rețeta părintelui Efrem de la mănăstirea Dervent

Foto: Părintele Efrem, cu mici pregătiți pentru grătar (Facebook: Efrem Bandarica)

Uite cum poți prepara acești mici:

Ingrediente:

  •  500 grame de peşte alb fără oase (cod, pangasius sau fitofag)
  •  1 ceapă
  •  2 căţei de usturoi
  •  jumătate de cană de frunze de pătrunjel
  •  jumătate de cană de frunze de mentă
  •  jumătate de ardei iute crud
  •  2 linguri de pesmet
  •  1-2 linguri de ulei de măsline
  • puţin chimion
  • sare după gust

Mod de preparare:

Feliile de pește (fitofag a folosit părintele) se pun în apă cu sare și zeamă de lămâie preț de câteva minute. După aceea se scurg bine şi se pun în robotul de bucătărie alături de ceapă, usturoi, mirodenii şi pesmet.

Totul se toacă mărunt, folosind funcţia „pulbere” pentru a obţine o pastă. Se adaugă uleiul, sare şi piper şi se amestecă puţin pentru omogenizare.

Compoziția se pune la rece timp de o oră.

După aceea, pe un platou, cu mâinile puțin umede, modelăm mititeii care se pot face la grătar sau într-o tigaie antiaderentă. Un sfat – mititeii merg foarte bine cu tahina (pastă de susan) sau cu iaurt gros”, a spus părintele.

Dacă folosești tigaia antiaderentă, aceasta trebuie încîlzită bine și unsă cu ulei, după care se prăjesc micii ușor, cât să se rumenească, dar să nu se usuce.

Mici din pește, rețeta părintelui Efrem de la mănăstirea Dervent

Foto: Mici cu piure (Facebook: Efrem Bandarica)

Părintele spune că lângă aceștia poți pune ca garnitură cartofi fierți sau orez sau pot fi însoțiți de salată verde.

Citește și: Rețeta mujdeiului de usturoi recomandat de academicianul și fitoterapeutul român Ovidiu Bojor

Citește și: Orice mâncare iese mai aromată dacă îi adaugi supă ce pui concentrată. Cum se prepară

Vezi și ce este batogul şi cum se prepară

Sursă foto: Facebook (Efrem Bandarica)

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton