(P) Ce spune stilul tău vestimentar despre tine și cum să te conformezi cutumelor sociale fără să-ți pierzi unicitatea

.

Fără doar și poate, există la nivelul societății o serie de reguli nescrise cărora ne supunem cu toții într-o mai mică sau mai mare măsură. În ceea ce privește stilul vestimentar, acestea sunt mai degrabă corelate instituțional. Adică mediul de lucru impune un anumit stil de vestimentație, precum și o paletă de culori care ar putea susține imaginea brandului.

„Înțeleg, prin stilul vestimentar ne exprimăm pe noi înșine, dar asta nu înseamnă că suntem îndreptățiți să-i obligăm pe colegii noștri să ne suporte cu bluzele mov sau violet sau realizate dintr-un material lucios opt ore pe zi. În plus, dacă într-o bancă angajații trebuie să transmită ideea unei instituții sigure, serioase și de încredere, mă gândesc că acest mesaj nu ar fi transmis eficient dacă cei care lucrează  la casierie nu ar fi îmbrăcați într-un still office. Nu putem nega faptul că există aceste cutume la nivel de societate și, dacă mă întrebi pe mine, nici nu e un lucru rău.”, spune Lena Criveanu, designer.

Regulile nescrise ale societății provocare și nu îngrădire

Când vorbim despre regulile societății ne referim la acele norme nescrise pe care le urmăm cu toții, chiar dacă nu suntem neapărat conștienți de asta. Și, dintr-o anumită perspectivă, acest lucru nu este rău, pentru că de cele mai multe ori o vestimentație ostentativă ascunde nesiguranță. De aceea, designerul pledează pentru cunoașterea de sine, descoperirea propriei frumuseți și evidențierea acestora discret, fără să lase stilul personal „să țipe, să agreseze vizual”. Sunt atâtea moduri prin care putem personaliza un costum gri cenușiu – cu ajutorul influențelor, prin culori, motive florale etc. Și sunt atât de multe lucruri care încă nu sunt cunoscute despre corpul uman, deci atâtea feluri prin care ne putem evidenția calitățile. De aici și provocarea pe care o aduc cutumele sociale.

Cum atitudinea îți poate schimba relațiile cu cei din jur

Unele dintre cele mai frecvente idei preconcepute sunt cele care se referă la înălțime. De exemplu, majoritatea femeilor cred că fusta/rochia lungă nu este recomandată femeilor scunde. „Madonna are puțin peste 1.60 m. și totuși cred că suntem cu toții de acord că arată senzațional cu rochii lungi. Asta pentru că își stăpânește foarte bine proporțiile și știe cum să-și aleagă hainele care o avantajează. Ceea ce ne demonstrează încă o dată că nimic nu e mai important decât atitudinea și energia pe care o transmiți. Atât prin stilul vestimentar, limbajul corpului, cât și prin discurs.”, continuă Lena Criveanu.

Dacă te conformezi nu înseamnă că trebuie să renunți la ceea ce te face pe tine unic

În primul rând, dacă te conformezi la regulile nescrise ale mediului de lucru, de exemplu, atunci dai dovadă de respect față de colegii tăi. În plus, a te conforma nu înseamnă a copia un model standard sau a-ți transforma stilul personal într-unul cu totul nou. Ba din contră. Poți foarte bine respecta regula de mai sus și, în același timp, îți poți exprima starea de spirit și stilul personal cu ajutorul unor accesorii, al croielii speciale sau prin detaliile pe care le adaugi pe sacou sau pe cămașă. Nimeni nu ar putea contesta faptul că o cămașă albă este la fel de classy ca una pe care a fost imprimată o floare roșie. Așadar, profită de libertatea pe care ți-o oferă moda de acum pe de o parte și, pe de altă parte, de diversitatea accesoriilor și a imprimeurilor la care ai acces.

Lena Criveanu va susține la Sun Plaza sâmbătă, 11 martie, de la ora 12.00, un seminar gratuit despre stilul personal. Înscrierile se fac online, completând formularul de aici: http://www.sun-plaza.ro/sun-talks.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton