Conform documentelor Wikileaks, americanii plănuiau să folosească România pentru a introduce în UE organismele modificate genetic. Află mai multe despre ele!
Potrivit Wikileaks, americanii mizau pe complicitatea României, pe atunci candidată la intrarea în Uniunea Europeană, pentru a introduce în Europa plantele modificate genetic. Atunci, ca şi acum, acestea erau interzise în UE, în timp ce pe continentul american sunt cultivate la scară largă, aducând mari beneficii financiare anumitor grupuri.
Ce sunt organismele modificate genetic
E vorba de plante sau animale al caror material genetic a fost modifciat folosind tehnicile ingineriei genetice. Pe scurt, se folosesc gene din diverse surse pentru a modifca ADN-ul unui anumit organism care capătă astfel noi proprietăţi. Pentru asta, genele care se doresc adăugate fie se ataşează unui virus cu care organismul este apoi contaminat, fie se introduc direct în nucleul unei celule cu o seringă specială.
La ce folosesc organismele modificate genetic
Teoretic, organismele modificate genetic (OMG) sunt foarte utile. De exemplu, atunci când se folosesc în medicină, pentru cercetare. Sau atunci când se folosesc pentru a determina cantitatea de poluanţi din apă.
Este cazul peştelui supranumit GloFish, obţinut prin introducerea unor gene străine în icrele unei specii de peşte. Rezultatul a fost un peştişor fluorescent, care îşi schimbă culoarea în funcţie de calitatea apei. Astazi, GloFish este primul organism modificat genetic vândut ca animal de companie.
Organismele modificate genetic în agricultură
În agricultură, prin inginerie genetică se pot crea specii de plante rezistente la condiţii improprii pentru „planta mamă”. De pildă, s-a obţinut soia rezistentă la ierbicide puternice, orez bogat în vitamina A sau ardei rezistenţi la un virus foarte răspândit ce distruge culturile tradiţionale. Se mai pot modifica plante tropicale aşa încât să reziste într-un climat mai rece.
Teoretic, modificarea genetică a plantelor ar putea rezolva problema foamentei din Lumea a Treia, iar în restul lumii ar preveni pierderea recoltelor ameninţate de dăunători. Culturile nu ar mai fi la voia întâmplării şi a naturii, fermierii ar avea profituri mai mari, iar nevoia scăzută de pesticide ar însemna o viaţă mai sănătoasă pentru lucrătorii din agriculutură şi pentru consumatori. Acestea sunt argumentele celor care sprijină culturile modificate genetic.
Ceilalţi – ONG-uri, consumatori, instituţii ale unor state – sunt un pic mai sceptici, principalul lor argument fiind acela că nu se ştie ce efecte vor avea OMG asupra sănătăţii noastre şi asupra ecosistemelor.
Problema este că nici cercetătorii nu se hotărăsc asupra OMG. Dacă unele studii le consideră perfect sigure, altele vorbesc despre efecte secundare apărute la animalele hrănite cu OMG – toxicitate la nivelul ficatului, pancreasului, rinichilor şi sistemului reproducător plus schimbări ale parametrilor hematologici, biochimici şi imunologici.