Picturile și sculpturile ne-au creat convingerea că trăsăturile fizice ale lui Iisus Hristos erau de tip caucazian: păr lung, șaten, ten alb, luminos și ochi deschiși la culoare. Însă, concluziile unor cercetări recente arăta că Mântuitorul era complet diferit față de imaginea cu care omenirea este familiarizată.
În încercarea de a descifra misterul adevăratei înfăţişări a lui Iisus Hristos, o echipă de cercetători britanici şi israelieni s-au folosit de tehnicile specifice antropologiei medico-legale și au ajuns la concluzia că fiul lui Dumnezeu ar fi avut trăsăturile tipice evreilor din Orientul Mijlociu din zona Galileei şi nordul Israelului. Mântuitorul ar fi avut, de fapt, fața lată, barbă stufoasă, ochi închiși la culoare, tenul măsliniu și părul cârlionțat, potrivit unui cercetător care a studiat craniile mai multor semiţi şi a reconstituit apoi, cu mijloce moderne criminalistice, înfăţişarea acestora.
Imaginea controversată a fost realizată de Richard Neave, un fost artist, expert în criminalistică, de la Universitatea din Manchester. Acesta s-a folosit de descrierea întâlnită în Evanghelia după Matei și a creat un model digital tridimensional al fețelor. Cu ajutorul acestui model, cercetătorii au putut reconstitui o cutie craniană, pe suprafața căreia au fost modelate straturi dintr-un lut special.
Peste aceste straturi au fost puse componente corespunzătoare structurii anatomice umane, cum sunt pielea, nasul, buzele și pleoapele, toate realizate din lut. Pentru ca imaginea lui Iisus Hristos să fie completă, cercetătorii au adăugat păr sintetic, în zona scalpului şi cea a bărbiei.
Folosind construcţia medie a unui bărbat de la acea vreme, Neave susține că Iisus ar fi avut puţin peste 1,5 metri. De asemenea, având în vedere că până la vârsta de 30 de ani el a lucrat ca tâmplar în aer liber, Mesia ar fi fost mai puternic decât cum era prezentat în picturi.