O poezie a lui George Topârceanu, modificată de autorii manualului de clasa a II-a

.
„Balada unui greier mic” scrisă de George Topârceanu a suferit modificări în manualul de clasa a II-a, a atras atenția o profesoară. Care este varianta corectă.

Din poezia lui George Topârceanu nu doar lipsesc versuri, dar autorii manualelor de clasa a II-a au mers atât de departe încât au schimbat cuvintele, conform Digi.24.

O profesoară de limba română din Petroșani s-a arătat revoltată de situație și a transmis un semnal de alarmă pe o rețea de socializare: „Asemeni greierașului din poezie, și eu sunt necăjită! Cine le-a dat dreptul autoarelor manualului să modifice versurile lui Topârceanu? Cum să le cer elevilor mei să memoreze varianta masacrată? Mai ales finalul sună ca naiba!…”, a scris profesoara pe pagina sa de Facebook.

Nu este prima oară când în manuale apar astfel de erori. Dezacordurile, problemele de punctuație sau fonturile folosite sunt câteva dintre problemele ce apar tot mai des în interiorul manualelor din clasele primare, fără ca cineva să ia vreo măsură.

Un exemplu elocvent este manualul de geografie pentru clasa a VI-a plin de greșeli, atât la nivel de țară, cât și mondial. Pe harta României, locul orașului Drobeta Turnu-Severin este ocupat de Turnu Măgurele, iar Marea Moartă este înlocuită cu Marea Roșie. Ce să mai spunem de greșelile de litere, care modifică

Iată care este varianta corectă, așa cum a apărut în colecția de „Balade vesele și triste” la editura Viața Românească, în 1920:

„- Cri-cri-cri,
Toamnă gri,
Nu credeam c-o să mai vii
Înainte de Crăciun,
Că puteam şi eu s-adun
O grăunţă cât de mică,
Ca să nu cer împrumut
La vecina mea furnică,
Fi’ndcă nu-mi dă niciodată,
Şi-apoi umple lumea toată
Că m-am dus şi i-am cerut…Dar de-acuş,
Zise el cu glas sfârşit
Ridicând un picioruş,
Dar de-acuş s-a isprăvit…
Cri-cri-cri,
Toamnă gri,
Tare-s mic şi necăjit!”

George Topârceanu a fost un poet, prozator, publicist român, care s-a născut la București în 1886 și a decedat 51 de ani mai târziu, la Iași, în 1937. Debutează la doar 19 ani la revista umoristică Belgia Orientului, în 1904, iar câțiva ani mai târziu devine cunoscut în lumea literară după publicarea parodiei Răspunsul micilor funcționari. Sub îndrumarea lui Garabet Ibrăileanu, devine subsecretar de redacție la Viața românească, moment ce marchează despărțirea de adolescență și o maturizare ce își pune amprenta și asupra operei sale.

După întoarcerea din război, perioadă ce va fi adesea evocată în poemele sale, câștigă Premiul Național de Poezie, în 1926, cu volumele sale, Balade vesele și triste, Migdale amare, Scrisori fără adresă, Pirin – Planina, bucurându-se de recunoașterea publicului și a presei. În 1936 este ales Membru corespondent al Academiei.

Poetul se stinge din viață la Iași, în 1937, din cauza cancerului la ficat.

Citește și: 

Ariana Grande și Pete Davidson s-au despărțit. Motivul pentru care au pus capăt relației

Paul Allen a murit. Cofondatorul Microsoft suferea de o boală gravă

Sursă foto: shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton