Somnul ocupa fara doar si poate o parte importanta a vietii noastre, mai precis o treime.
Somnul ocupa fara doar si poate o parte importanta a vietii noastre, mai precis o treime. Tocmai de aceea numerosi oameni de stiinta si-au dedicat celelalte doua treimi de viata studierii acestui fenomen. De cat somn avem nevoie pentru a nu ne pune in pericol sanatatea? Cum ar trebui sa fie salteaua si camera in care dormim? Ce anume determina visele? La toate aceste intrebari s-au gasit nenumarate raspunsuri, insa de multe ori nu s-a luat in calcul un element ce joaca un rol important in timpul somnului: persoana cu care imparti patul.
Femeile se obisnuiesc mai greu sa doarma cu un barbat
Insomnia este mult mai des intalnita in cazul femeilor decat in cazul barbatilor. De cele mai multe ori explicatia acestei constatari tine de evolutia noastra ca specie. In vremurile de demult femeia dormea alaturi copilul sau si nu de barbat. In prezent rolurile s-au inversat. Copilul nu ramane in preajma mamei decat putin timp dupa nastere si primeste aproape imediat camera lui. Posibilele sale probleme vor fi rezolvate in timpul noptii pe rand de cei doi parinti.
Femeia nu si-a pierdut insa instinctele sale primordiale. Noul „copil” pe care l-a dobandit alaturi ii poate provoca aceleasi insomnii ca si un nou nascut. De multe ori ea nu va adormi pana ce nu a auzit respiratia regulata a celui de langa ea, dar nici nu va fi deranjata daca cumva iubitul ei va sforai.
Pozitia in care un cuplu doarme spune multe despre relatie
Oamenii au propria pozitie in care s-au obisnuit sa doarma inainte de a deveni un cuplu. Din acel moment insa lucrurile ar trebui sa se schimbe. Corpurile lor ar trebui sa se atinga pentru ca relatia lor sa nu aiba de suferit. Delimitarea patului cu o bariera invizibila inseamna automat probleme in cuplu, care au tendinta sa se agraveze cu odata cu trecerea timpului. Nu acelasi lucru s-ar putea spune despre cei care aleg sa doarma impreuna in pozitia linguritei considerata cea mai comoda si cea mai romantica pozitie pe care o pereche o poate imparti. Cuplurile care dorm imbratisate fata in fata si care cu toate ca par sa isi dovedeasca cel mai clar iubirea au tendinta de a-si scadea calitatea somnului. Aceasta pozitie denumita simbolic „a lunii de miere” este folosita in general la inceputul unei relatii cand cei doi incearca sa mentina cat mai mult apropierea in cuplu.
O alta pozitie folosita deseori de iubiti este cea regala. Barbatul detine in cuplu puterea si tocmai de aceea el este cel care isi ofera umarul drept perna pentru iubita sa. Cele care considera aceasta pozitie incomoda pot opta pentru un somn pe burta cu o mana in jurul taliei barbatului. De la pozitia regala trecem usor usor la imbratisarea picioarelor. Cei doi nu se mai sufoca de data aceasta cu imbratisarile obisnuite fiecare putand sa isi vada linistit de somn. Cu toate acestea ei raman legati in relatie prin atingerea delicata a gambelor. Aceasta pozitie sugereaza familiaritate si confort si poate fi considerata un fel de cod secret pentru un cuplu cu radacinile bine infipte in pamant. O ultima pozitie este cea Zen. Partenerii se intorc amandoi cu spatele insa aleg sa ramana lipiti. Aceasta pozitie ne duce cu gandul la doua cercuri diferite care se intretaie sugerand astfel interdependenta in relatia de cuplu.
Verbul „a se culca” a inceput sa fie folosit mult mai frecvent in limbajul cotidian pentru intretinerea de relatii sexuale decat pentru somnul propriu-zis. Insa cu toate acestea ne petrecem cel putin o treime din relatie dormind. Dormitul in paturi si camere separate nu este o solutie. Problemele existente pana in momentul actual vor fi accentuate si mai mult de o separare pe timpul noptii. Asa cum somnul te ajuta sa iti refaci organismul, dormitul impreuna te poate ajuta sa iti consolidezi relatia. Renuntati la discutiile in contradictoriu care de multe ori nu rezolva nimic si alegeti sa dezbateti problemele in vis. Somn usor!