Majoritatea româncelor nu au un singur sutien care să li se potrivească, deşi unele dintre noi avem zeci, poate chiar sute în sertar. Sutienul este cel mai complicat obiect de lenjerie.
Un studiu recent a arătat că 70% dintre femei de pe planetă poartă sutiene nepotrivite. Părerile sunt mereu împărţite când vine vorba de sutien. Unii medici spun că este esenţial pentru susţinerea sânilor, care nu au musculatură proprie. Alţii spun că produce dureri de spate si deformări ale posturii, iar în general fiecare femeie dezvoltă propria relaţie cu sutienul.
Pe forumuri se discută ipoteza că purtarea frecventă a sutienului produce cancer la sân. Nu există dovezi concludente în acest sens, deşi este de notat faptul că această ipoteză s-a născut din constatarea multor femei că sutienele presează sânii în mod dureros.
Motivul? Puţine femei ştiu să îşi determine măsura exactă, în parte şi pentru că pe piaţă, în multe ţări, se găsesc foarte puţine măsuri. Un al doilea motiv e că multe ţări au propriul sistem de numerotare a mărimilor la sutien şi echivalarea e anevoioasă.
Cum ştii că ţi-ai găsit adevărata mărime a sutienului? Un sutien bun stă strâns chiar şi când e încheiat la primul rând de capse din afară (de obicei sunt trei rânduri pentru că materialul se poate întinde în timp). De asemenea, balenele (întăriturile cupelor) ating pielea atât în partea din interior, între sâni, cât şi la exterior, către axile.
Cupele sunt ferme şi suficient de rezistente şi acoperă 3/4 din sân. Odată îmbrăcat, sutienul potrivit nu creează pliuri de grăsime sau piele, şi nici efectul neplăcut de „4 sâni”, care apare atunci când marginea superioară a cupelor apasă asupra sânilor.
Ce mai trebuie să ştii? Mărimea unui sutien este formată dintr-un număr (circumferinţa cutiei toracice, măsurată sub sâni) şi o literă (volumul cupei). Pe internet vei găsi multe formule de calcul al mărimii de sutien, însă acestea sunt generalizări matematice, şi fiecare femeie are o pereche unică de sâni. Există sâni tip măr (rotunzi) sau pară (alungiţi), mai apropiaţi sau mai depărtaţi.
De asemenea, vârsta şi gravitaţia îşi spun cuvântul şi ele. Astfel, dacă eşti slăbuţă, dar ai sâni tip pară, poţi avea lejer mărimea 65DD, şi deşi pare o mărime demnă de Pamela Anderson, vizual arată ca 75C, dar este mult mai confortabil.
Cum probezi un sutien? Un sutien nou care se probează trebuie să se închidă perfect şi să stea fix chiar şi la ultima capsă din afară. Lungimea bretelelor se ajustează şi ea, după care te apleci şi revii la verticală de câteva ori, apoi îmbraci o bluză subţire. Sutienul trebuie să fie invizibil chiar si prin hainele mulate (evident aici e vorba şi de coordonarea cromatică – un sutien negru nu merge pe sub o bluză roz deschis).
Unde poţi găsi şi alte mărimi decât cele din intervalul 70A-85C?
Pe strada Biserica Amzei, mergând dinspre Calea Victoriei spre Piaţa Amzei, pe partea stângă vei găsi un magazin unde se vând produsele mărcii Lejaby.
Magazinele Debenhams derulează programul BraFit (asistenţă în găsirea mărimii potrivite a sutienului) de câţiva ani la noi în ţară, şi merită să le faci o vizită, chiar dacă vei sfârşi prin a da ceva mai mult pe un sutien.
Odată ce ţi-ai aflat mărimea, poţi încerca să comanzi online de la women-world.ro sau doarhaine.ro, însă paleta de opţiuni este limitată. Merită să investeşti în sutiene Wonderbra, Masquerade, Freya de la figleaves.com, din Marea Britanie. Plăţile online sunt sigure acum, iar livrarea se face în maximum 2 săptămâni.