Clinica Heartmony a lansat in Romania METODA DE REDUCERE A STRESULUI prin intermediul … Clinica Heartmony a lansat in Romania METODA DE REDUCERE A STRESULUI prin intermediul progamului Freeze Framer® Interactive Learning System (FFILS). Acesta este un program usor de folosit care afisaza in timp real ritmul inimii si arata cum ne afecteaza stresul si cum il putem transforma in energie utila pentru sanatatea si performanta personale.
Cum functioneaza ? Varful degetului aratator este introdus intr-un inel conectat la computerul pe care a fost instalat in prealabil softul. Computerul masoara astfel, intervalul dintre bataile succesive ale inimii.Cand inima bate mai repede (si prin urmare intervalul dintre batai este ma scurt) apare o line albastra (exact ca la o electrocardiograma) care urca. Cand inima bate mai incet (deci suntem mai linistiti) si intervalul este mai mare, vei vedea linia albastra coborand pe ecran.
La inceput vei observa ca linia are forma unui zigzag, fara sa existe o regularitate a urcusurilor si coborasurilor. Insa, daca te gandesti la ceva care iti necesita o putere mare de concentrare sau ceva neplacut, numarul de batai ale inimii pe minut creste, iar traseul liniei albastre devine haotic. Insa daca incerci sa iti amintesti o intamplare fericita sau o fiinta sau chiar loc, obiect care iti fac o deosebita placere si vei incerca sa respiri lent si adanc ” prin inima ” cum iti sugereaza specialistul Heartmony vei vedea, ce pe ecran apare o succesiune de curbe uniforme. Inseamna ca ai ajuns intr-o stare de coerenta cardiaca (echilibru).
Este foarte clar, chiar si dupa un foarte scurt test cu Freeze Framerul ca in starile de stres, depresie, manie, intervalele dintre batai succesive ale inimii sunt haotice, iar in starile de buna dispozitie, recunosinta etc., acesta alternanta este regulata. Unul din motivele pentru care variabilitatea ritmului cardiac scade este ca sistemul simpatic (” acceleratia „- cel are cotroleaza adrenalina si noradrenalina si deci intensifica bataile inimii) este mai puternica, decat sistemul parasimpatic (” frana ” – elibereaza acetilcolina care induce starile de relaxare si calm).
Daca variabilitatea batailor inimii este neuniforma, atunci ne putem confrunta cu diverse probleme de sanatate legate de stres si imbatranire: hipertensiune, insuficienta cardiaca, infarct, moarte subita si chiar cancer.
O serie de studii au stabilit ca emotiile negative: furia, tristetea, anxietatea si chiar grijile marunte fac sa scada cel mai mult variabilitatea cardiaca. In schimb, emotii pozitive precum: bucuria si mai ales iubirea favorizeaza in modul cel mai evident echilibrul (coerenta cardiaca). In doar cateva secunde, aceste emotii induc o stare de echilibru (unda de coerenta) care este imediat vizibila prin intermediul softwar-ului Freeze Framer. Intr-adevar grav este ca toate aceste pasaje haotice (de la batai rapide la batai mai lente) reprezinta adevarate pierderi de energie. Astfel, intr-un studiu efectuat pe cateva mii de manageri, peste 70% dintre acestia au declarat ca se simt in pemanenta sau o mare parte din timp obositi, iar 50% au declarat ca se simt pur si simplu epuizati. Cum de au reusit niste oameni stapani pe viata in acesta stare? Tocmai aceste episoade haotice din viata cotidiana, care pe termen lung le influenteaza echilibrul emotional, asa incat ajung sa-si doreasca alta slujba sau in plan personal la o ” noua ” familie sau la o altfel de viata.
Pentru a depasi astfel de situatii sau, si mai bine, pentru a le preveni, exista posibilitatea de obtinere a acestui echilibru (coerenta cardiaca), de a ne controla palpitatiile cu ajutorul Metodei Heartmony de Reducere a Stressului. Nu e nimic magic sau misterios in asta. Exersand zlinic metoda, iti poti consolida activitatea sistemului parasimpatic, adica acea frana fiziologica responsabila cu relaxarea. Cum se manifesta asta in viata de zi cu zi? Gesturile noastre sunt mai sigure si mai eficiente, ne adpatam mai usor la tot felul de situatii neplacute si diminuam foarte mult starile stresante. Se stie deja ca stresul are efecte negative, daca nu nocive asupra organismului nostru: insomnie, hipertensiue, dureri de spate, afectiuni ale pielii si digestive, infectii cronice, sterilitate si impotenta etc. Mai mult, stresul ne afecteaza performanetele profesionale si viata sociala: iritabilitate, incapacitatea de a-i asculta pe cei din jur, scaderea capacitatii de concentrare, izolarea si pierderea spiritului de echipa (simpotemele tipice surmenajului).
Dezvoltat de Doc Childre, fondatorul Heartmath, Freeze-Framerul este un instrument destinat vizualizarii, intelegerii si actionarii asupra interactiunilor dintre creierul emotional si inima, prin intermediul Sistemului Nervos Vegetativ (SNV). Ca o oglinda a starii emotionale, acest instrument de feedback in timp real permite actionarea eficienta asupra nivelului de stres si a imbunatatirii gestionarii emotiilor.
Metoda Heartmony se aplica si la centrul Eden Spa, atat ca terapie de sine statatoare (Metoda Heartmony), fie integrat intr-un program mai amplu de 6 saptamani – MBS Stress Management.