Malassezia globosa, in sfarsit decriptata!

.

Cercetatorii Procter&Gamble, compania producatoare a samponului antimatreata head&shoulders, au decriptat …
Malassezia globosa, in sfarsit decriptata!Cercetatorii Procter&Gamble, compania producatoare a samponului antimatreata head&shoulders, au decriptat genomul unuia dintre cele mai mici organisme fungice, Malassezia globosa, responsabila de aparitia matretii. Realizarea secventei complete a genomului Malassezia globosa deschide noi oportunitati privind tratamentul matretii si al altor afectiuni (eczeme, dermatita atopica sau psoriazis)

Implicatiile cercetarii asupra tratamentului matretii

Malassezia gobosa, este unul dintre cele mai mici organisme fungice al carui genom a fost decriptat. Malassezia se face vinovata in afectiuni de severitate medie pana la accentuata, dar inainte de aceasta cercetare, existau foarte putine date la nivel molecular despre acest organism.

Genomul Malassezia globosa este format din aproximativ 4,285 de gene – avand cu aproape 300 de perechi de baza mai putin decat numarul perechilor intalnite in genomul uman. Aceasta inseamna ca, in locul unui singur indiciu existent pana acum – fungus-ul Malassezia -, au aparut peste 4000 de posibile oportunitati de a dezvolta un tratament care sa stopeze activitatea fungus-ului. Astfel, in locul eliminarii fungusului de pe scalp pentru a tine matreata sub control, ar putea fi posibila refacerea echilibrului natural al scalpului in acelasi timp cu stoparea matretii si a altor conditii ale scalpului: uscarea acestuia, senzatia de strangere, iritatiile.

Matreata si dermatita seboreica sunt afectiuni ale pielii care afecteaza cel putin 50% din populatia globului. Un fungus obisnuit care traieste pe pielea umana, M.globosa se hraneste cu tesut adipos extern. Scalpul uman poate gazdui, in medie, pana la 10 milioane de M.globosa, datorita secretiei naturale de sebum si de alte lipide, care creeeaza astfel un mediu propice dezvoltarii pentru M. globosa. Prin actiunea sa, Malassezia determina accelerarea ciclului de innoire celulara, de la o medie de 28 de zile la doar 5 zile. In felul acesta, celulele mor mai repede, producand neplacutul aspect de „fulgi de matreata”.

Simptomele matretii si dermatitei seboreice apar in momentul reunirii a trei factori: susceptiblitatea genetica pentru o reactie inflamatorie, prezenta la nivelul scalpului a sebum-ului si a Malasseziei globosa.

Implicatiile cercetarii asupra altor afectiuni

„Descoperirea in intregime a succesiunii genomului ciupercii Malassezia ofera cercetatorilor o uriasa oportunitate de a intelege cu adevarat interactiunile dintre ciuperci si corpul uman” a declarat Thomas Dawson, doctor cercetator in cadrul Procter&Gamble si autorul principal al studiului PNAS. „Este extraordinar ca intelegerea alcatuirii genetice a unui organism microscopic poate avea implicatii largi in domenii variand de la sanatatea umana la stiinta agriculturii”.

Familia de fungi Malassezia determina un numar mare de afectiuni, mai ales persoanelor cu sistem imunitar scazut, aici fiind inclusi sugarii si cei care sufera de boli de autoimunitate. Aceasta familie de ciuperci joaca de asemenea un rol in alergiile respiratorii si de piele.

Pe langa implicatiile legate de afectiunile umane, aceasta descoperire are implicatii si in domeniul agriculturii – Malassezia este cea carea determina diverse boli la porumb, grau si alte culturi importante pentru alimentatia mondiala. Studii comparative la nivelul genomului sunt in plina derulare, ceea ce ar putea duce la noi strategii pentru gestionarea acestor boli adiacente ale culturilor.

„Ceea ce a inceput ca un efort de a dezlega mecanismul din spatele matretii a deschis usile oamenilor de stiinta pentru realizarea si dezvoltarea tratametelor pentru matreata si multe alte afectiuni legate de fungus-ul Malassezia” a declarat James Schwarts, Doctor Cercetator in cadrul Procter&Gamble”. Aceste descoperiri au fost posibile datorita colaborarii dintre numeroase institutii si experti in domeniu, si suntem extrem de incantati ca acestea pot fi de ajutor in multiple discipline si specialitati”.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton